РОЗВИТОК ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ У КОНТЕКСТІ ФОРМУВАННЯ ЙОГО НОВОЇ ПАРАДИГМИ

  • Т. О. Герасименко Львівський торговельно-економічний університет https://orcid.org/0000-0002-4684-4773
  • Л. Г. Медвідь Львівський торговельно-економічний університет https://orcid.org/0000-0003-2292-9067
  • М. В. Пономаренко Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: економічний аналіз, теорія, методологія, суб’єкт, об’єкт, стейкхолдери

Анотація

Стаття присвячена визначенню основних напрямів розвитку економічного аналізу у контексті удосконалення його теоретико-методологічної конструкції як основи формування його нової парадигми. Доведено, що важливість формування нової парадигми економічного аналізу обумовлена необхідністю максимального врахування сучасних реалій господарювання вітчизняних підприємств, насамперед війни Росії в Україні і посилення євроінтеграційних процесів, та передбачає перегляд його теоретичних і методологічних положень. Визначені сучасні екстремальні умови, в яких функціонують вітчизняні підприємства, та наголошено на зростаючій ролі економічного аналізу у забезпеченні функціонування та подальшого розвитку суб’єктів бізнесу. Запропоновано уточнення сутності економічного аналізу з урахуванням сучасних реалій. Встановлено, що розвиток економічного аналізу має забезпечувати повноцінне задоволення потреб практики та запитів широкого кола стейкхолдерів. Аргументовано доцільність розвитку та практичного застосування інституційного, GAP-аналізу та бізнес-аналізу. Розкрито сутність та визначені характерні риси бізнес-аналізу, теоретичну основу якого формує стейкхолдерський підхід. Проведені дослідження дозволяють констатувати, що трансформація та динамічність і невизначеність політичних, економічних та соціальних явищ і процесів; повномасштабна війна в Україні призвели до кардинальних змін умов господарювання вітчизняних підприємств. Обґрунтовано доцільність розширення об’єктної області економічного аналізу шляхом включення до неї, поряд із економічними, екологічних та соціальних явищ і процесів, а також бізнес-процесів та бізнес-моделей. Наголошено на необхідності підвищення якості аналітичної підготовки фахівців економічного профілю як одного з напрямів розвитку економічного аналізу, як науки та професійної діяльності.

Посилання

1. Герасименко Т. О. Теоретико-методологічні проблеми розвитку економічного аналізу у контексті зміни його парадигми. Інститут бухгалтерського обліку, контроль та аналіз в умовах глобалізації. 2016. № 3. С. 58-68.
2. Державна служба статистики України : веб-сайт. URL : https://www.ukrstat.gov.ua/.
3. Норд Г. Л. Становлення національної школи економічного аналізу. Ефективна економіка. 2015. № 10. URL : http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=5919.
4. Ковальчук Т. М. Оперативний економічний аналіз: теорія, методологія, організація : автореф. дис. … на здобуття наук. ступеня д-ра екон. наук: 08.06.04. Ін-т аграр. економіки УААН. К., 2004. 40 с.
5. Васильців Т. Г., Мульска О. П., Лупак Р. Л., Бідак В. Я. Збереження людського капіталу України в умовах війни (чинник соціальної вразливості населення): постановка проблеми. Вісник Львівського торговельно-економічного універси-тету. 2022. № 67. С. 43-48.
6. Олійник О. В. Розвиток економічного аналізу в умовах інституційних змін : монографія. Житомир : ЖДТУ, 2008. 653 с.
7. Ізмайлов Я. О. Розвиток методології економічного аналізу господарської діяльності підприємств у постіндустріальній економіці. Проблеми економіки. 2016. № 3. URL : https://www.problecon.com/export_pdf/problems-of-economy-2016-3_0-pages-165_174.pdf.
8. Герасименко Т. О. Організаційні аспекти GAP-аналізу. Сучасні напрями розвитку економіки, підприємництва, технологій та їх правового забезпечення : матеріали міжнародної науково-практичної конференції. ЛТЕУ. 01-02 червня 2022 р. С. 131-132.
9. Freeman R. Edward. Strategic Management: A stakeholder approach. Boston : Pitman, 1984. P. 52-80.
10. Про затвердження стандарту вищої освіти за спеціальністю 071 “Облік і оподаткування” першого (бакалаврського) рівня вищої освіти : наказ МОН України від 19.11.2018 р. за № 1260. URL : https://mon.gov.ua/storage/app/media/vyshcha/standarty/071.pdf.
Опубліковано
2023-02-16