МОНІТОРИНГ СУЧАСНОГО СТАНУ ЗАЛУЧЕННЯ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ У ЕКОНОМІКУ УКРАЇНИ

  • В. І. Куцик Львівський торговельно-економічний університет https://orcid.org/0000-0002-8230-9436
  • А. В. Герасимова Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: іноземні інвестиції, динаміка іноземного інвестування, прямі іноземні інвестиції, реінвестування

Анотація

У статті досліджуються процеси прямого іноземного інвестування в економіку України. Актуальність дослідження визначається насамперед необхідністю вивчення минулих тенденцій іноземного інвестування, виокремлення факторів їх формування, причин зростання та зниження рівня іноземного капіталовкладення. Особливу увагу приділено сучасному стану іноземного інвестування, факторам, що зумовлюють можливість розвитку бізнес-структур у період значної економічної та політичної невизначеності. При написанні використано аналітичні методи, методи ретроспективного аналізу, наукової абстракції та економічного експерименту, що зумовили можливість розкриття мети та завдань статті. У матеріалах статті акцентовано увагу на особливостях прямого іноземного інвестування в економіку України. Проаналізовано динаміку обсягу прямих іноземних інвестицій та індексу споживчих цін в Україні у 2010-2021 рр. Визначено, що при найвищому рівні інфляції, що відображав ознаки економічної кризи в Україні у 2014-2015 рр., спостерігалося зниження темпу зростання обсягу іноземного інвестування у вітчизняні підприємства. Особлива увага зосереджена на аналізі динаміки прямих іноземних інвестицій по регіонах України у 2021 р. За результатами дослідження визначено найбільш перспективні та депресивні райони за критерієм результативності іноземного інвестування. Досліджено основних стратегічних партнерів України у сфері капіталовкладень. Проаналізовано стан іноземного інвестування у галузевому розрізі, визначено найбільш інвестиційно привабливі галузі народного господарства. Запропоновано використовувати світові тенденції іноземного інвестування в контексті вивчення пріоритетних напрямів розвитку світового господарства та основних конкурентоспроможних виробництв. Визначено передумови здійснення іноземних інвестицій в Україні під час воєнних дій.

Посилання

1. Беззуб І. Іноземні інвестиції в українській економіці. URL: http://nbuviap.gov.ua/ in-dex.php?option=com_content&view=article&id=2240:%20inozemni-investitsiji-v-ukrajinskij-ekonomitsi&%20catid=%208&Itemid=350.
2. Разумков центр. URL: https://razumkov.org.ua/statti/khto-i-iak-investuie-v-ukrainu.
3. Фатюха Н. Г., Рябченко І. А. Дослідження прямих іноземних інвестицій у розрізі регіонів України. Електронне наукове фахове видання “Ефективна економіка”. 2021. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/10_2021/93.pdf.
4. Прямі іноземні інвестиції в Україну. URL: https://index.minfin.com.ua/ua/economy/fdi/.
5. Оцінка обсягів прямих іноземних інвестицій, в яких кінцевим контролюючим інвестором є резидент (round tripping) за 2010р. - 2021р. URL: https://bank.gov.ua/admin_uploads/article/FDI_round_tripping_pr_2022-03-31.pdf.
6. Прямі інвестиції в Україну: “рекордні за останні роки” чи “низькі”? URL: Економічна правда. https://www.epravda.com.ua/columns/2021/11/30/680215/.
7. Рейтинг інвесторів. Які країни вкладають в Україну найбільше. URL: https://www.nta.ua/rejtyng-investoriv-yaki-krayiny-vkladayut-v-ukrayinu-najbilshe/.
8. Укрстат. URL: https://ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2020/zd_inv_new/arh_inv_zd.htm.
9. Національний банк України. URL: https://bank.gov.ua/ua/statistic/sector-external#5.
10. Глобальні інвестиції у 2021 році свідчать про те, що світ змінюється. URL: https://dia.dp.gov.ua/globalni-investici%D1%97-u-2021-roci-svidchat-pro-te-shho-svit-zminyuyetsya/.
11. Данилишин Б. Адаптація до нових умов: ситуація в економіці та на фінансових ринках України. URL: https://lb.ua/blog/bogdan_danylysyn/ 525261_adaptatsiya_novih_umov_situatsiya.html
12. Інвестиції в Україну та відновлення економіки. URL: https://www.me.gov.ua/ Documents/Detail?lang=uk-UA&id=62bfd716-8665-4a4c-9e2d-6325ba53b3c8&title=InvestitsiiVUkrainuTaVidnovlenniaEkonomiki.
Опубліковано
2023-02-16