ВПЛИВ ТРАНСПОРТНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ НА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ РЕГІОНУ

Ключові слова: транспорт, регіональна економіка, державне регулювання транспортної інфраструктури, просторова економіка, розвиток продуктивних сил

Анотація

Визначено, що регіональний аспект є основою для створення ефективної системи транспортно-економічних зв’язків, а також визначальним для встановлення потужності, структури, шляхів розвитку та взаємодії різних транспортних підгалузей. Обґрунтовано, що сутність транспортно-економічних зв’язків полягає у розумінні їх як системи взаємозв’язків та взаємозалежностей між суб’єктами економічної діяльності, яка пов’язана з переміщенням матеріальних складових факторів виробництва з метою оптимізації господарської діяльності. Доведено, що розвиток транспортних галузей має не безпосередню пов’язаність із господарською діяльністю регіонів та їх соціальним розвитком. Враховуючи головну функцію транспорту та його значення для оптимізації транспортно-економічних зв’язків у системі продуктивних сил, що визначає ефективність соціально-економічного розвитку країни та її регіонів, визначено основні пріоритети його розвитку. Доведено, що рівень розвитку та розміщення продуктивних сил є результатом можливостей, які надаються транспортом, оскільки спостерігається обмеженість межами їх просторової взаємодії транспортної інфраструктури. З іншого боку, транспортна інфраструктура є додатковою потенційною можливістю соціально-економічних систем для їх матеріально-енергетичної взаємодії. Обґрунтовано державне регулювання транспортної сфери, яке полягає у створенні правильних зовнішніх та внутрішніх структур, які формують відповідні умови для розвитку транспортної системи з високою соціальною значимістю. Виділено основні напрями регулювання транспортної системи України.

Посилання

1. Просторова організація продуктивних сил України: мезо- та мікрорегіональний рівень / Б. М. Данилишин, Л. Г. Чернюк, М. І. Фащевський та ін. Вінниця : Книга-Вега, 2007. 572 с.
2. Просторова організація економіки: минуле, сучасне, майбутнє : монографія / Стадницький Ю. І., Комарницький І. М., Коваль Л. М. та ін. Хмельницький : Видавець ПП Цюпак А.А., 2011. 312 с.
3. Стадницький Ю. І., Комарницький І. М. Просторова організація соціально-економічного розвитку. Хмельницький : ХНУ, 2009. 186 с.
4. Стадницький Ю. І., Комарницький І. М., Товкан О. Е. Просторологія. Львів : Апріорі, 2010. 424 с.
5. Пащенко Ю. Є. Розвиток та розміщення транспортно-дорожнього комплексу України : монографія / за ред. С. І. Доргунцова. Київ : Наук. світ, 2003. 467 с.
6. Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Концепції реформування транспортного сектору економіки” № 1684 від 9 листопада 2000 р. URL:
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1684-2000-%D0%BF.
Опубліковано
2023-05-23