ОБҐРУНТУВАННЯ ФУНКЦІЙ УПРАВЛІННЯ ТА БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ БЮДЖЕТУВАННЯ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ

Ключові слова: менеджмент, підприємство, структурні підрозділи, функції, бізнес-процеси, бюджетування, ефективність

Анотація

У статті досліджується актуальність застосування на підприємстві функцій і бізнес-процесів. І поряд з тим визначено, що за рахунок застосування бізнес-процесів у діяльність підприємства функції управління, які знаходяться всередині них, мають постійно перетікаючі властивості. Bиявлено, що функції управління на підприємстві застосовуються за умови існування лінійно-функціональної організаційної структури, а бізнес-процеси – дивізіональної організаційної структури. Саме така структура є у великих корпораціях, де структурними підрозділами є підприємства зі значним обсягом виробництва продукції та належним асортиментним рядом продукції чи послуг. А дивізіональна організаційна структура є у високорозвинених країнах світу і виступає як головний чинник розвитку підприємництва. Незважаючи на різноманітність функцій, головна функція керівника – прийняття рішень. Керівник вирішує, що робити, як робити, і несе за це відповідальність. Однак функція прийняття рішень не може виконуватися ефективно, якщо керівник не володіє всіма економічними знаннями (умінням аналізувати, передбачати, планувати, контролювати). І тому функції управління узгоджуються з його процесами, що ґрунтують сферу діяльності підприємства, пов’язаної з використанням ресурсів, перетворювальними і відтворювальними діями і, насамкінець, випуском кінцевого продукту – як головного результату різноманітного управління й прийняття керівником рішень. Тому що під час прийняття рішень застосовують такі управлінські функції: організацію, координацію виконання рішення, і, нарешті, контроль і оцінку його. А до бізнес-процесів управління входять: чітке формулювання цілей із урахуванням всієї сукупності зовнішніх і внутрішніх умов; підготовка і всебічна оцінка варіантів рішень, для того щоб забезпечити найбільш повну інформацію прийняття рішень; встановлення конкретних взаємопов’язаних завдань для кожного об’єкта управління, виходячи з необхідного його вкладу в досягнення спільної мети; узгодження термінів, необхідних і наявних ресурсів для досягнення поставлених цілей.

Посилання

1. Колот Л. А. Менеджмент – моя спеціальність = I Major in Management : навч. посіб. для вищ. навч. закл. Київ : Київ. нац. торг.- екон. ун-т, 2015. 252 с.
2. Кузьмін О. Є., Мельник О. Г. Теоретичні та прикладні засади менеджменту : навчальний посібник. 4-те вид. Львів : Львівська політехніка, Інтелект-Захід, 2015. 369 с.
3. Мазур В. С. Нові підходи і форми менеджменту, як особливого типу управління. Пріоритети економічного розвитку України: історія та сьогодення. Вінниця, 2016. С. 178-183.
4. Мельник А. Ф., Велещук С. С. Управління змістом робіт : навчальний посібник. Тернопіль : Економічна думка, 2015. 272 с.
5. Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності : навчальний посібник / за ред. А. А. Мазаракі. К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2012. 824 с.
6. Осовська Г. В., Масловська Л. Ц., Осовський О. А. Менеджмент організацій : підручник. Київ : Кондор, 2016. 366 с.
7. Петренко М. І., Драбовський А. Г., Іванюта П. В., Петренко В. М. Бюджетування на підприємстві : підручник. Вінниця : ТОВ “Меркьюрі-Поділля”, 2022. 600 с.
8. Петренко М. І., Драбовський А. Г., Іванюта П. В., Петренко В. М. Фінансовий менеджмент з основами фінансової діагностики підприємства : підручник / за заг. ред. професора М. І. Петренка. у 2-х т. Т. 1. Вінниця : “МЕРКЬЮРІ-ПОДІЛЛЯ”, 2021. 456 с.
9. Петренко М. І., Драбовський А. Г., Іванюта П. В., Петренко В. М. Фінансовий менеджмент з основами фінансової діагностики підприємства : підручник / за заг. ред. професора М. І. Петренка. у 2-х т. Т. 2. Вінниця : “МЕРКЬЮРІ-ПОДІЛЛЯ”, 2021. 520 с.
10. Савчук В. П. Оптимізація фондового портфелю : Інтернет-портал для управлінців. URL : http://www.management.com.ua/finance/fin013.html.
Опубліковано
2023-05-23