ПОДАТОК НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІСКАЛЬНОЇ ФУНКЦІЇ ПОДАТКІВ

Ключові слова: податок на додану вартість, відшкодування ПДВ, податкові надходження, платники ПДВ, непрямі податки

Анотація

В статті розглянута сутність податку на додану вартість як основного інструмента забезпечення фіскальної функції податків. Зазначено основні особливості податку на додану вартість в Україні. Наголошено, що ПДВ виступає найважливішим непрямим податком, який виконує дві ключові функції: фіскальну щодо формування доходів бюджету і регулюючу, націлену на стимулювання економічного розвитку і зростання. Проаналізовано склад і структуру податкових надходжень в Україні за 2018-2022 рр. Визначено залежність надходжень досліджуваного податку до бюджету від рівня тіньової економіки. Виокремлені чинники, що спричинили зменшення частки ПДВ у доходах бюджету в 2022 р., серед яких: кризові явища в економіці, зумовлені військовою агресією, зміни в податковому законодавстві, у міжнародних торговельних відносинах та ін. На основі аналізу основних ставок податку в інших країнах визначено, що ставки в Україні не є найвищими. Дослідження особливостей податку на додану вартість показало, що основними проблемами в системі оподаткування ПДВ є: несвоєчасні виплати бюджетного відшкодування, нестабільність та незрозумілість нормативно-правового забезпечення, високі ставки податку, складний механізм стягнення податку, несприятливий податковий клімат. Потребує удосконалення адміністрування ПДВ, що дозволить позбутися негативного сприйняття цього податку у бізнес-середовищі. Важливо проводити постійну роз’яснювальну роботу серед платників податків, забезпечувати належний захист їх прав, включаючи право на отримання інформації та на апеляцію, підвищувати кваліфікацію працівників податкових органів. Відповідно до проведеного дослідження запропоновані шляхи покращення справляння ПДВ в Україні: належне інформування платників податку, встановлення диференційованих ставок ПДВ, вдосконалення механізму відшкодування ПДВ та системи штрафних санкцій за порушення порядку його справляння.

Посилання

1. Офіційний сайт Міністерства фінансів України. URL: https://index.minfin.com.ua/.
2. Офіційний сайт Міністерства економіки України. URL: me.gov.ua.
3. Синютка Н. Г., Курило О. Б., Побурко О. Я. Аналіз фіскальної ефективності системи електронного адміністрування ПДВ в Україні. Електронне наукове видання “Ефективна економіка”. 2020. №6. Національний університет “Львівська політехніка”. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/6_2020/78.pdf.
4. Лободіна З., Кізима А., Марущак Л. Оцінювання фіскальної та регулюючої ролі податку на додану вартість. Галицький економічний вісник. 2020. № 6 (67). https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2020.06.
5. Процько В. Характеристика податків України та країн світу. Розвиток соціально-економічних систем в геоекономічному просторі : збірник тез доповідей ІІ Міжнародної науково-практичної конференції (м. Тернопіль, 15-16 грудня 2022 р.). Тернопіль : ФОП Паляниця В.А., 2022. 151 с. С. 131-133.
6. Державна податкова служба України. Інформація щодо оскаржень рішень. URL: https://tax.gov.ua/diyalnist-/pokaznikiroboti/vregulyuvannya-podatkovih/informatsiyaschodo-oskarjen-rishen/page2.
7. Бойко Н. С. ПДВ: механізм адміністрування та джерело наповнення бюджету : кваліфікаційна робота / Міністерство освіти і науки України. Поліський національний університет. Житомир, 2021. С. 35. URL: http://ir.polissiauniver.edu.ua/bitstream/123456789/12214/1/Boiko_NS_KR_072_2021.pdf.
8. Войтаник Д. М. Податок на додану вартість як фіскальний інструмент держави. Збірник наукових праць студентів. Львівський національний університет імені Івана Франка. Факультет управління фінансами та бізнесу. С. 91-94. Ст. 342.
9. Державна служба статистики України. URL: ukrstat.gov.ua.
10. Бюджетне відшкодування ПДВ: коротко про головне. Б24 – Інформаційний Бізнес Портал. URL: buh24.com.ua.
Опубліковано
2024-04-05