ВИКОРИСТАННЯ ГЕЙМІФІКАЦІЇ НАВЧАННЯ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ АНТИКОРУПЦІЙНОГО СВІТОГЛЯДУ У ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ

Ключові слова: бюджетна система, бюджетні кошти, корупція, антикорупційний світогляд, “казнокрадство”, гейміфікація навчання

Анотація

Встановлено, що військові дії на території України згенерували підвищену потребу в коштах, що призвело до зловживань і махінацій під час їх розподілу та використання. За таких умов важливо забезпечити дієвість заходів для запобігання корупції. Дослідження показало, що формування антикорупційного світогляду у студентів є критично важливим завданням для побудови відкритого громадянського суспільства. Цього можна досягти за допомогою гейміфікації навчання в частині використання ігор для поглиблення розуміння та зацікавлення здобувачів вищої освіти в чесності, етичності й прозорості дій влади. Під час проведення занять із дисципліни “Бюджетна система” встановлено, що розуміння особливостей привласнення та розтрати бюджетних коштів вимагає від здобувачів вищої освіти великої уваги та терпіння при вивченні матеріалу. У цьому контексті використання гейміфікації може стати дієвим інструментом для їх залучення до більш активного навчання та набуття відповідних компетентностей. З цією метою професором кафедри економіки та фінансів Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя В. Письменним розроблено, а студентами апробовано настільну гру “Платники та казнокради”, яка покладена в основу дослідження. Дослідження показало, що настільна гра “Платники та казнокради” розкриває важливі аспекти бюджетного процесу на етапі його виконання. Її концепція базована на реалістичних сценаріях сплати податків, а також злочинності у сфері витрачання бюджетних коштів і дає змогу зрозуміти, як функціонує бюджетна система та впливає на життя суспільства. Обґрунтовано, що вона також може сприяти формуванню уявлення у здобувачів вищої освіти про важливість дотримання бюджетного законодавства в умовах російсько-української війни.

Посилання

1. Пархоменко-Куцевіл О. І. Формування антикорупційної культури як основа запобігання корупції. Європейський вимір реформування публічного управління в Україні : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., м. Київ, 22 листопада 2019 р. Київ : МАУП, 2019. С. 69-72.
2. Омельяненко В., Мельник Т. Інноваційний фактор реалізації національних антикорупційних стратегій. Економіка та суспільство. 2023. Вип. 53. URL:
https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/2639/2557.
3. Богданенко А. Антикорупційна діяльність та важливість антикорупційного виховання. Публічне урядування. 2020. Вип. 2 (22). С. 15-24.
4. Berezinska O. Gamification and its role in the educational process. Interdisciplinary research: scientific horizons and perspectives : collection of scientific papers “SCIENTIA” with Proceedings of the III International Scientific and Theoretical Conference (Vol. 2), May 6, 2022. Vilnius : European Scientific Platform, 2022. Pp. 89-91.
5. Покась Л., Байдак Ю. Дидактичні ігри з економіки в гімназії та ліцеї. Молодий вчений. 2019. № 5. С. 447-452.
6. Васютіна Т. Підготовка майбутнього вчителя до організації ігрової діяльності в навчально-виховному процесі початкової школи. Педагогічна наука: історія, теорія, практика, тенденції розвитку. 2019. № 1. URL: http://enpuir.npu.edu.ua/bitstream/123456789/8688/1/ Tetyana%20Vasyutina_Pidgotovka%20maybutnogo%20vchutelya.pdf.
7. Давидюк М., Яворська М. Використання настільних ігор у ході професійної підготовки майбутнього вчителя. Особистісно-професійний розвиток майбутнього вчителя : матеріали ІІ Всеукр. наук.-практ. Інтернет-конф., м. Вінниця, 29-30 листопада 2018 р. Вінниця : Твори, 2018. С. 93-96.
8. Шепелева А. Умєров щодо корупції в міноборони: Система чинить опір. URL: https://www.dw.com/uk/umerov-sodo-korupcii-vminoboroni-sistema-cinit-opir/a-67925525.
9. Самаєва Ю. Скільки країна щороку втрачає на схемах. URL: https://zn.ua/ukr/macrolevel/koruptsijnij-kalkuljator.html.
10. Веляник А. “Дрони, а не бруківка”: публічні закупівлі, місцеві бюджети та велика війна – що відбувається? URL: https://svidomi.in.ua/page/dronya-ne-brukivka-publichni-zakupivli-mistsevi-biudzhetyta-velyka-viina-shcho-vidbuvaietsia.
Опубліковано
2024-04-05