ВПЛИВ МАКРОЕКОНОМІЧНИХ ЧИННИКІВ НА ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ПРИБУТКУ ПІДПРИЄМСТВ

  • Н. І. Власюк Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: макроекономічні чинники, прибуток, збиток, рентабельність, формування та використання прибутку, управління прибутком

Анотація

У системі економічних показників фінансові результати, у яких відображені різні сторони ви-робничої, збутової, постачальницької і фінансової діяльності підприємства, посідають чільне місце. Сучасна практика засвідчує гостру необхідність досліджень формування та використання прибутку, підтвердженням чого є хронічна нестача коштів практично в усіх секторах фінансової системи України та незадовільний фі-нансовий стан значної частини суб’єктів господарювання. У зв’язку з цим гострою потребою стало всебічне і детальне вивчення прибутку, який займає центральне місце в загальній системі вартісних інструментів і ва-желів управління економікою. Це виражається в тому, що фінанси, кредит, ціни, собівартість та інші важелі прямо чи опосередковано пов’язані з прибутком. У статті обґрунтовано теоретико-методичні підходи сто-совно ролі держави та системи макроекономічних чинників впливу на фінансові результати діяльності суб’єктів господарювання. Проведено аналіз фінансових результатів (прибутку та рентабельності) підпри-ємств України за 2014-2018 рр. Висвітлено завдання комплексу першочергових інституційних перетворень, які сприятимуть у майбутньому зростанню прибутковості підприємств та посиленню активності держави у формуванні економічних і правових умов діяльності суб’єктів господарювання України. Проведені дослідження переконують у тому, що позитивний вплив макроекономічних (зовнішніх) факторів справляє вкрай важливий вплив на формування фінансових результатів діяльності підприємств. Зроблено висновок, що завдання держа-ви – максимізувати резерви підвищення прибутковості суб’єктів господарювання у царині державної фінансо-вої політики.

Посилання

1. Басюркіна Н. Й. Аналіз і оцінка зовнішніх і внутрішніх чинників формування прибутку у вино-робній галузі / Н. Й. Басюркіна // Економіка
харчової промисловості [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http: // www.nbuv.gov.ua.
2. Підгірна В. С. Нормативно-правове забез-печення формування та використання прибутку суб’єктів господарювання / В. С. Підгірна // Акту-альні проблеми соціально-економічного розвитку Європейських країни : матеріали міжнародної нау-ково-практичної конференції, Черкаси, 31 жовтня 2014 року. – Черкаси, 2014. – С. 49-51.
3. Офіційний сайт Державної служби статис-тики України [Електронний ресурс]. – Режим дос-тупу: http://www.ukrstat.gov.ua/.
4. Білошапка В. А. Резерви зростання резуль-тативності бізнесу в умовах економічного спаду / В. А. Білошапка // Актуальні проблеми економіки. – 2011. – №1(155). – С. 115.
Опубліковано
2021-01-04