ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ ІТ-ПРОЕКТІВ

  • О. О. Гудзовата Львівський торговельно-економічний університет
  • А. В. Костенко Львівський торговельно-економічний університет
  • М. І. Плеша Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: інформаційні технології, інформаційні системи, проекти автоматизації, методологія та методи оцінки

Анотація

В процесі управління для забезпечення конкурентоспроможності та розвитку підприємства важливим аспектом є впровадження і використання інноваційних технологій і ІТ-рішень. ІТ-проекти призна-чені для автоматизації багатьох базових процесів підприємств: від фінансів до управління виробництвом. Цілями їх впровадження є інтеграція різних видів інформації, створення взаємозв’язків між відповідними підсистемами, формування об’єднавчої платформи бізнес-партнерів, замовників, постачальників, виробників, клієнтів, працівників компанії в єдиному інформаційному просторі. Кожен ІТ-проект слід вважати одним із видів інвестицій. Саме тому перед впровадженням конкретного проекту необхідно скласти економічне об-грунтування, ідентифікувати ризики, визначити ефект вкладення інвестицій. Автоматизація діяльності підприємства розглядається як бізнес-процес комплексного бізнес-дизайну. ІТ-проект також потрібно розгля-дати як бізнес-проект, що впливає на діяльність компанії в перспективі. Коректна оцінка його ефективності є важливим питанням розвитку й оцінки бізнесу загалом. Методика оцінки економічної ефективності ІТ-проектів може бути різною і вимагає вибору в кожній конкретній ситуації. Унікальність кожного ІТ-проекту зумовлена переліком зовнішніх і внутрішніх факторів, а також особливістю кожного окремого підприємства. Тому однозначні висновки та рекомендації щодо методів оцінки ефективності впровадження ІТ-проектів є досить складними в практичній реалізації. В статті зроблена спроба дослідити й узагальнити різні підходи, методології та методи оцінки ІТ-проектів, сформулювати загальні правила вибору методу оцінки. Для аналізу ефективності впровадження ІТ-проектів найбільш прийнятними є класичні фінансові ме-тоди оцінки в поєднанні з якісними. Також при виборі методу оцінки ІТ-проекту потрібно враховувати співвідношення його вартості й ефективності з інтеграцією в актуальну систему бізнес-дизайну компанії.

Посилання

1. Гудзовата О. О. Особливості впровадження та використання ERP-систем як сучасного ІТ-інструменту в управлінні підприємством / О. О. Гудзовата, А. Я. Семенюк // Кримський еко-номічний вісник. Науковий журнал. – № 3 (04) чер-вень 2013. – C. 50-54.
2. Гудзовата О. О. Підходи та методи оцінки об’єктів інтелектуальної власності / О. О. Гудзова-та, Р. А. Вороновська // Економічний аналіз : збір-ник наукових праць. Вип. 12. Ч. 3. – Тернопіль : ТНЕУ, 2013. – С. 95-100.
3. Кляшторная О. Оценка ІТ-проектов [Елект-ронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.osp.ru/cio/2003/06/172722/.
4. Матеріали компанії GartnerGroup [Електрон-ний ресурс]. – Режим доступу : www.gartner.com.
5. Матеріали компанії McKinsey [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.mckinsey.com.
6. Оценка ИТ-проектов [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://helpit.me/articles/ocenka-it-proektov.
7. Nicholas G. Carr. Why IT doesn’t matter anymore. – Harvard Business Review, 2003.
8. Nolan R. Creative Destruction: A Six-Stage Process for Transforming the Organization. – Harvard Business School Press.
9. Norton D., Kaplan R. The Balanced Scorecard: translating strategy into action. – Harvard Business School Press.
Опубліковано
2020-07-03
Розділ
ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВ: ФАКТОРИ ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ТА ОПТИМІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ