ІНОЗЕМНЕ ІНВЕСТУВАННЯ В УКРАЇНІ У КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ ТА ІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ

  • Н. М. Заярна Львівський торговельно-економічний університет
  • І. І. Процак Львівський торговельно-економічний університет
  • В.-І. З. Мармулевич Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: інтеграція, економічна глобалізація, прямі іноземні інвестиції, міжнародний капітал

Анотація

У статті доведено, що сучасні міжнародні економічні відносини формуються та розвиваються під впливом глобалізаційних процесів, що є наслідком економічної інтеграції, яка відбувається на двосторонньому, регіональному та світовому рівнях, а їх основним генератором є прямі іноземні інвестиції, які через інтернаціоналізацію інвестиційних потоків та формування міжнародного фінансового ринку сприяють подальшому пришвидшенню лібералізації, інтеграції та глобалізації світової економіки. Проведено комплексний аналіз сучасного стану іноземного інвестування в Україні за умов глобалізації. Виявлено основні тенденції руху інвестиційних потоків, а також співвідношення обсягів надходження прямих іноземних інвестицій в економіку України та вкладення прямих інвестицій з України за 2010-2018 рр. Визначено інвестиційно привабливі фактори, які сприяють розширенню інвестиційних зв’язків України з зарубіжними партнерами. За результатами проведеної оцінки інвестиційної діяльності України можна дійти висновку, що серед першочергових завдань інтеграційної політики слід виділити покращення її інвестиційного клімату. Доведено, що рух іноземного капіталу та розвиток інвестиційного ринку на рівні вітчизняної економіки потребує: 1) уніфікації законодавчої бази; 2) розвитку інвестиційних інституцій; 3) інтернаціоналізації та інтеграції інфраструктури; 4) транснаціоналізації комерційних зв’язків, товарних та фінансових ринків тощо.

Посилання

1. Колеватова А. В. Сучасний стан залучення іноземних інвестицій в економіку України / А. В. Колеватова // Глобальні та національні проблеми економіки : електронне наукове фахове видання / Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського, 2018. – Вип. 22. – С. 1080-1084.
2. Сайт Державної служби статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.ukrstat.gov.ua.
3. Топ-5 іноземних компаній, які згорнули бізнес в Україні [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://ukr.segodnya.ua/economics/enews/top-5-inostrannyh-kompaniy-kotorye-svernuli-biznes-v-ukraine-639230.html – Загол. з екрану.
Опубліковано
2019-12-30
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ