УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ В СИСТЕМІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

  • М. В. Вовк Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького
Ключові слова: якість, конкурентоспроможність, сертифікація, управління якістю продукції, інтегрована система управління якістю

Анотація

У даній публікації висвітлено найважливіші питання функціонування системи управління якістю на підприємстві. Проаналізовано вплив системи управління якістю продукції на її конкурентоспро-можність. Досліджено розвиток системи управління якістю продукції, а також обґрунтовано принципи фор-мування та функціонування систем якості, які впливають на конкурентоспроможність самого підприємства. Доведено, що в системі широкомасштабної глобалізації зміцнення конкурентоспроможності набуває надзви-чайно важливого значення, адже не завжди керівники підприємств здатні швидко адаптуватися до сучасних мінливих умов бізнес-середовища, що становить велику загрозу подальшому ефективному функціонуванню підприємства. Для цього проаналізовано сучасні концепції управління якістю, основні принципи системи управ-ління якістю, а також зовнішні і внутрішні чинники, які впливають на якість продукції. Обгрунтовано, що першочергове завдання, яке постає перед керівництвом підприємства, - це розробка заходів щодо впроваджен-ня на практиці сертифікованої системи якості. Це забезпечить вищий рівень довіри у споживачів і партнерів у порівнянні з іншими підприємствами, тим самим зміцнивши його конкурентні позиції на ринку. Також пока-зано, які переваги вітчизняним підприємствам дає дане впровадження на практиці. Запропоновано основні напрями покращення управління якістю продукції на підприємствах через імплементацію системи управління якістю, яка відповідає стандартам ISO, та вико-ристання в практиці вітчизняних підприємств інтегрованих систем управління якістю. Це, в свою чергу, зміцнить конкурентні переваги підприємства через застосування системного і процесного підходів до управління підприємством, залучення інвестицій в інтелектуальний капітал, забезпечить підприємству високу ринкову позицію, а отже і сприятиме розвитку регіонів, де такі підприємства розташовані.

Посилання

1. Пронкіна Л. І. Конкурентоспроможність та якість продукції підприємств: взаємозв’язок змісту та управління / Пронкіна Л. І. // Економічна теорія та право. – 2015. – № 3. – С. 36-45 [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ Vnyua_etp_2015_3_5.
2. Строкович Г. В. Методологічні та мето-дичні основи стратегічного управління якістю функціонування підприємств : монографія / Стро-кович Г. В. – Х. : Вид-во НУА, 2013. – 396 с.
3. Уткіна Ю. М. Якісні аспекти забезпечення конкурентоспроможності підприємств / Уткіна Ю. М. // Вісник економіки транспорту і промисловості. – 2019. – № 65. – С. 60-67.
4. Князь С. В. Довідник товарознавця. Продо-вольчі товари : навчальний посібник / Князь С. В., Загородній А. Г., Римар М. В.; [за ред. С. В. Князя]. – Львів: Вид-во Львівської політехніки, 2016. – 340 c.
5. Вовк М. Проблеми управління якістю на підприємствах в умовах входження України в ЄС / Вовк М. // Науковий вісник ЛНУ ветеринарної ме-дицини та біотехнологій. Економічні науки. – Львів, 2016. – № 18(2). – С. 13-16.
6. Продіус О. Управління якістю як фактор підвищення конкурентоспроможності продукції / Продіус О., Ілінчук О. // Причорноморські економі-чні студії. – 2017. – № 18. – С. 89-93.
7. Іванченкова Л. В., Стасюкова К. В. Якість продукції в системі факторів забезпечення конку-рентоспроможності сучасного виробництва / Іван-ченкова Л. В., Стасюкова К. В. // Український жур-нал прикладної економіки. – 2019. Т. 4. № 2. – С. 67-75.
8. Кузуб А. Система управління якістю про-дукції вітчизняних промислових підприємств заліз-ничного транспорту / Кузуб А. // Проблеми систем-ного підходу в економіці. – 2018. – № 2(64). – С. 64-69.
9. Причепа І. В. Управління якістю та конку-рентоспроможністю продукції підприємства / При-чепа І. В. // Матеріали XLV Науково-технічної конференції ВНТУ. – Вінниця, 23-24 бер. 2016 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://conferences.vntu.edu.ua/index.php/all-fm/all-fm-2016/paper/view/497.
10. Валявський С. Управління якістю продук-ції на підприємстві в умовах входження України в ЄС / Валявський С. // Ефективна економіка. –2015. – № 11. – С. 59-63 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2015_11_133.
Опубліковано
2021-10-01