MANAGEMENT OF AGRICULTURAL FOOD PRODUCTS COMPETITIVENESS WHEN ENTERING FOREIGN MARKETS
Abstract
The article substantiates that the formation and increase of competitiveness of agricultural production in Ukraine are among the priority tasks of national economic development. This is determined by the exceptional importance of the agricultural enterprise in ensuring the sustainable development of the agricultural market, the implementation of foreign economic relations, the formation of food security of the state. It is proved that given the current situation in world food markets, the importance of competitiveness of agricultural enterprises in the conditions of the modern economy is constantly growing, there is a greater need to saturate the market with agricultural products, improve their quality, expand the range. It is substantiated that the key place in increasing the international competitiveness of enterprises is occupied by the process of formation of competitive advantages, as they provide their leading positions in the industry and levers of influence on the balance of competitive forces. As a result, there is an objective need to develop effective management techniques to increase the competitiveness of business structures. Approbation of approaches to managing the competitiveness of agri-food products when entering foreign markets was carried out on the example of PSP "Troyanivske".
References
2. Уткіна Ю. М. Якісні аспекти забезпечення конкурентоспроможності підприємств / Уткіна Ю. М. // Вісник економіки транспорту і промисловості. –2019. – No 65. – С. 60-67.
3. Вовк М. Проблеми управління якістю на підп-риємствах в умовах входження України в ЄС / Вовк М. // Науковий вісник ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Економічні науки. – Львів, 2016. – No 18(2). – С. 13-16.
4. Іванченкова Л. В. Якість продукції в сис-темі факторів забезпечення конкурентоспроможно-сті сучасного виробництва / Іванченкова Л. В., Ста-сюкова К. В. // Український журнал прикладної економіки. – 2019. Т. 4. No 2. – С. 67-75.
5. Валявський С. Управління якістю продук-ції на підприємстві в умовах входження України в ЄС / Валявський С. // Ефективна економіка. – 2015. – No 11. – С. 59-63 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2015_11_133.
6. Офіційний веб-сайт Державної служби ста-тистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua/.
7. Ковтун О. І. Конкурентоспроможність під-приємства: стратегічний контекст / Ковтун О. І. – Львів : Коопосвіта, 2009. – 243 с.
8. Lupak R. L. Substantiation of the directions of structural reforms in the economy of Ukraine in the context of realization of the state region and branch policy of import substitution / Lupak R. L., Kunytska-Iliash M. V. // Інноваційна економіка. – 2017. – No 7-8 (70). – С. 39-45.
9. Куницька-Іляш М. В. Європейський досвід державного регулювання та підтримки розвитку агра-рного сектору економіки та можливості його застосу-вання в Україні / Куницька-Іляш М. В. // Науковий вісник Львівського національного університету вете-ринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжи-цького. Серія “Економічні науки”. – 2011. – Т. 13. No 4(50). Ч. 5. – С. 135-144.
10. Gryshova I. Y. Competitive position stability of agricultural sector of Ukraine at internal and external markets / Gryshova I. Y., Mityay O. V., Kuzhel V. V. // Actual Problems of Economics. – 2016. – No 3(177). – Pp. 66-72.
11. Лупак Р. Л. Державна політика імпортозамі-щення в системі забезпечення економічної безпеки України: пріоритети та інструменти реалізації : моно-графія / Лупак Р. Л. –Львів : Вид-во ННВК “АТБ”, 2018. – 527 с.
12. Напрями підвищення конкурентоспромож-ності аграрного сектору в умовах формування і функціонування ЗВТ і ЄС : монографія / За ред. Кваша С. С. – Київ : ВД “Кондор”, 2018. – 444 с.