STUDY OF FEATURES OF ACCUMULATION OF IRON IN BIOFORTIFIED TOMATO VEGETABLES
Abstract
The purpose of the article is to study the features of iron accumulation in cultivated with the use of strategy of biofortification in tomato vegetables. This strategy, in combination with other approaches, increases the biological value of food, can solve the problem of shortage of iron in the diet. The results of the research of features of iron accumulation in tomato vegetables (paprika, eggplant, peppers) which are grown with the use of agronomic biofortification using organic fertilizer “Riverm” show that all investigated samples of tomato vege-tables contain a large amount of iron compared with control samples. The expediency of using biofortification of tomato vegetables, including application of organic fertilizer “Riverm” during their growing to get iron bioenriched vegetables was proved.
References
2. Зубар Н. М. Основи фізіології та гігієни хар-чування / Н. М. Зубар. – К. : Центр учбової літера-тури, 2010. – 336 с.
3. Постанова Президії Національної академії наук від 8 червня 2011 року № 189 “Про схвалення проекту Концепції Державної науково-технічної програми “Біофортифікація та функціональні про-дукти на основі рослинної сировини на 2012-2016 роки” [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.licasoft.com.ua/component/lica/?href=0&view=text& base=1&id=647009&menu=807115.
4. Cakmak Ismail. HarvestPlus – IZA – SU Pro-jects. Sabanci University [Electronic resource] / Ismail Cakmak // Accessed mode: http://myweb.sabanciu-niv.edu/cakmak/harvestplus-iza-su-projects.
5. Philip J. Whitel, Martin R. Broadley. Biofo-rtification of crops with seven mineral elements often lacking in human diets – iron, zinc, copper, calcium, magnesium, selenium and iodine / Philip J. Whitel, Martin R. Broadley // New Phytologist. – 2009. – April. – Р. 49-84.
6. Козак В. В. Принципы экологически безопас-ного земледелия / В. В. Козак. – К. : МЭФ “AQUA-VITAE”, 2009. – 38 с.