DEVELOPMENT OF MEAT PRODUCTS WITH THE USE OF PROTEIN CONTAINING HERBAL SUPPLEMENTS

  • I. M. Oshchypok Lviv Academy of Commerce
Keywords: herbal supplements, meat products, food products

Abstract

The article outlines the questions of development of recipes and technology of new supplements from vegetable raw materials with high biological value and its combination with the proteins of raw meat. The nutritional and technological possibility of using protein containing herbal supplements produced of wheat, soy, protein-fat soy products, oilseeds and compositions is analyzed. Considered the content of essential amino acids in the processed wheat products, sausages with "Ecovite", the content of important nutrients in the recommended protein supplement of herbal origin and using the above mentioned products in meat products technology. Great practical interest represents the study of functional and technological properties (water absorption, water retention, fat absorption, fat retention) as well as possibilities of effective and even retention of components of meat products that are produced. The proposed content of the protein food supplement from herbal raw material reveales perspective of its use as a component of meat products.

References

1. Віннікова Л. Г. Технологічні аспекти засто-сування структуроутворюючої добавки “Ековіт” в м’ясних системах / Віннікова Л. Г., Гарбуз В. Г. // Збірник наукових праць “Обладнання та технології харчових виробництв”. – Дон Дует. – 2005. – Вип. 13. – Т. 1. – С. 36-41.
2. Віннікова Л. Г. Використання вітчизняної зер-нової добавки для виробництва паштетних виробів / Віннікова Л. Г., Гарбуз В. Г., Янкова К. Д. // Прогре-сивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі : зб. наук. праць. – Х. : ХДУХТ, 2005. – Вип. 2. – С. 48-55.
3. Емец В. Н. Пищевые добавки. Европейская классификация и описание [Текст] / Емец В. Н. – Мн. : ЗАО “ВАЭМ”, 1998. – 151 с.
4. Эковит – добавка нового поколения / Егоров Б. В., Винникова Л. Г., Гарбуз В. Г., Глушков О. А. // Продукты и ингредиенты. – 2005. – № 3. – С. 15.
5. Горбатов А. В. Реология пищевых продуктов / А. В. Горбатов. – М. : Пищевая промышленность, 1979. – 383 с.
6. Кокашинський Г. Р. Використання сої та продуктів її переробки / Кокашинський Г. Р. // Сер. Хлібопекарська, макаронна, дріжджова і кон-дитерська промисловість: ЕІ. Закордонний досвід. – 1986. – Вип. 6. – С. 8-9.
7. Напівфабрикати кулінарні м’ясні. Ковбаски-гриль : ТУ У 10.1-2726912599-001:2014.
8. Олії з рослинної сировини : ТУ У 10.4-24583590-006:2014.
9. Осейко М. І. Технологія рослинних олій / Осейко М. І. – К. : Варта, 2006. – 280 с.
10. Суміші функціональні та смакоароматичні : ТУ У 10.8-35167008-001:2014
11. Толмачев В. Подсолнух для кондитеров / В. Толмачев, П. Лазер, Д. Бочковой // Зерно. – 2010. – №3. – С. 14-18.
12. Щербаков В. Г. Производство белковых продуктов из масличных семен / В. Г. Щербаков, С. Б. Иванницкий. – М. : Агропромиздат, 1987. – 153 с.
13. www.dovidka.biz.ua.
14. www.hollydolly.com.ua.
Published
2016-03-22
Section
COMMODITY SCIENCE AND EXAMINATION OF FOOD PRODUCTS