THE USAGE OF SENSORY ANALYSIS FOR FROZEN PORK MEAT AS A BASIC EXPERT METHOD
Abstract
The article examines the feasibility of sensory analysis methods for control of quality of frozen pork meat. It is shown that the main advantage of the method – is the possibility of rapid and simultaneous detection of a mix of organoleptic characteristics of the product, that proves the effectiveness and appropriateness of usage of this method in scientific researches. The received results have confirmed the possibility of using profile method for the objective evaluation of quality indicators of frozen pork (smell, color, texture, juiciness) over the specified period of storage. Further researches will be directed on the use of instrumental methods that will enable to confirm the objectivity of the received research results of frozen pork freshness during the storage at low temperatures.
References
2. Чернуха И. М. Сенсорные системы “элект-ронный нос” для контроля качества мяса [Елект-ронний ресурс] / И. М. Чернуха, Т. Г. Кузнецова, Е. Б. Селиванова // Tehnologija mesa 50 (2009) 1-2, С. 159-165. – Режим доступу до журналу: http:// www.inmesbgd.сom/files/doc/casopis/radovi/2009_ 1_2_19. Pdf.
3. Антипова Л. В. Методы исследования мяса и мясных продуктов / Л. В. Антипова, И. А. Глотова, И. А. Рогов. – М. : Колос, 2001. – 376 с.
4. Продукти м’ясні. Органолептичне оцінюван-ня показників якості. Частина 2. Загальні вимоги: ДСТУ 4823.2:2007. – [Чинний від 01.01.2009]. – К. : Держспоживстандарт України, 2008. – 15 с. – (Національний стандарт України).
5. Дослідження сенсорне. Методологія. Методи створювання спектра флейвору (ISO 6564:1985, IDT): ДСТУ ISO 6564:2005. – [Чинний від 01.10.2006]. – К. : Держспоживстандарт України, 2006. – 14 с. – (Національний стандарт України).
6. М’ясо. Свинина в тушах і півтушах. Технічні умови : ДСТУ 7158:2010. – [Чинний від 01.07. 2011]. – К. : Держспоживстандарт України, 2010. – 14 с. –(Національний стандарт України).
7. Свинина. Туші та відруби. Настанови щодо постачання і контролювання якості (ЕЭК ООН ECE/AGRI/135:200, IDT): ДСТУ ЕЭК ООН ECE/ AGRI/135:2007. – [Чинний від 01.10.2008]. – К. : Держспоживстандарт України, 2009. – III, 50 с. – (Національний стандарт України).
8. Чернуха И. М. Изменения свойств свинины при холодильном хранении [Текст] / И. М. Чернуха, О. Е. Усанова, К. В. Лазарев // Мясные технологии. – 2011. – № 3. – С. 30-33.
9. Журавская Н. К. Исследования и контроль мяса и мясопродуктов / Н. К. Журавская, Л. Т. Але-хина, Л. М. Отрященкова. – М. : Агропромиздат, 1985. – 296 с.
10. Веретов Л. А. Идентификация термического состояния мясного сырья / Л. А. Веретов // Про-дукты&Ингредиенты. – №5 (127) май, 2015. – С. 38-39.