DEVELOPMENT OF RECIPES AND PRODUCTION TECHNOLOGIES FOR VEGETABLE SALADS OF INCREASED BIOLOGICAL VALUE
Abstract
The problems of iodine deficiency and the creation of new food products with high content of iodine are considered in the article. Therefore, the possibility of seaweeds using in vegetable salads recipes to increase their biological value has been proposed. The recipes and production technology for vegetable salad “Autumn” with the use of Laminaria and Cystoseira has been proposed. Conducted the organoleptic evaluation of vegetable salads with seaweeds to determine their optimal volume in recipes. Established that by the organoleptic and technological properties is expedient to use Laminaria or Cystoseira in the amount of 4% to the weight of cabba-ge. Such amount corresponds to physiological daily rate of iodine, considering the loss of iodine and other micro-nutrients during thermal treatment. Thus at the same time we had the task to enrich the diet of the population by scarce vitamins, macro- and micronutrients, especially by iodine.
References
2. Корзун В. Використання морських водорос-тей як необхідного компонента харчування насе-лення / В. Корзун, М. Кравченко, М. Реус // Вісник КНЕУ. – 2003. – №2. – С. 64-71.
3. Cмертина Е. Инновационные подходы ис-пользования гидробионтов растительного проис-хождения в хлебопечении / Е. Смертина, Л. Федя-нина // Хлібопекарська і кондитерська промисло-вість України. – 2012. – №9. – С. 13-14.
4. Корзун В. Н. Гигиеническая проблема про-филактики внутреннего облучения организма при длительном алиментарном поступлении радионук-лидов цезия и стронция: дис. … доктора мед. наук: 14.02.01 / Корзун Віталій Наумович. – К., 1995. – 294 с.
5. Пересичный М. Магистры йода. Минераль-ный и витаминный состав сырно-растительных паст с повышенным содержанием йода / М. Пере-сичный, К. Паламарек // Food Technologies & Equipment. – 2015. – №2. – С. 22-23.