THE INFLUENCE OF MORPHOMETRIC CHARACTERISTICS ON CONSUMER PROPERTIES OF THE BLACK SEA DOGFISH

  • N.O. Bolila Kyiv National University of Trade and Economics
Keywords: dogfish, morphometric parameters, identifying features, mass characteristics

Abstract

The article carried out a systematic analysis of forming factors of the dogfish nutritional properties to provide the domestic market with biologically valuable raw fish of high-quality. The morphometric-identifying signs of the Black Sea dogfish are determined: total body length, length without caudal fin, body length from the edge of the gills to the end of the tail, industrial length, the length of the head, the length of the snout, the diameter of the eye, the maximum and minimum height body, height of the head, antedorsal and postdorsal distance, circum-ference of the body, the number of gills, the width of the forehead, the distance between nostrils, size of a gill’s cracks. Based on the obtained results the recommendations for the further technological processing of the dogfish are given.

References

1. Сайт Державної служби статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www. ukrstat.gov.ua.
2. Дончевська Р. Розвиток рибного господарства України / Р. Дончевська // Товари і ринки. – 2015. – № 1. – С. 28-40.
3. Боліла Н. О. Аналіз ринку чорноморської акули катран / Н. О. Боліла, О. С. Болілий // Наук. збірник “Інтегроване управління водними ресурсами”. – 2013. – №1. – С. 352-357.
4. Сайт Державного агентства рибного господарства України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://darg.gov.ua.
5. Петренко О. А. Отчет о научной деятельности ЮгНИРО за 2013 год / О. А. Петренко. – Керчь, 2013. – 99 с.
6. Промислові біоресурси Чорного та Азовсько-го морів / В. М. Єремєєв, А. В. Гаєвська, Г. Є. Шуль-ман, Ю. А. Загородня. – Севастополь : ЕКОСІ-Гідрофізика, 2011. – 367 с.
7. Боліла Н. О. Біологічна ефективність ліпідів чорноморської акули катран / Н. О. Боліла, О. В. Си-доренко, В. П. Коротецький // Наук. збірник “Інтег-роване управління водними ресурсами”. – 2014. – №2. – С. 207-213.
8. Данильчук Г. А. Вплив способу обробки на біохімічні і морфометричні показники риб Дніпро-Бузького лиману / Г. А. Данильчук // Вісник аграр-ної науки Причорномор'я. – Миколаїв : МДАУ, 2004. – Вип. 1 (25). – Т. 1. – С. 149-151.
9. Причепа М. В. Вплив екологічних чинників водного середовища на морфофізіологічні показни-ки судака та окуня / М. В. Причепа // Рибогоспо-дарська наука України. – 2013. – № 4. – С. 75-85.
10. Онопрієнко В. П. Порівняльна характерис-тика морфометричних показників бичка-кругляка Neogobius melanostomus (Pallas, 1814) прісних та со-лоних водойм України / В. П. Онопрієнко, І. С. Ми-тяй // Природа Західного Полісся та прилеглих те-риторій : зб. наук. праць / [за заг. ред. Ф. В. Зузука]. – Луцьк : Східноєвроп. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2014. – № 11. – С. 291-295.
11. Федоненко О. В. Попередні результати по-рівняльного аналізу морфометрії різностатевих осо-бин сонячного окуня Lepomis qibbosus (Linnaeus, 1758) Запорізького водосховища / О. В. Федоненко, О. М. Маренков, О. В. Драган // Сучасні проблеми теоретичної та практичної іхтіології : матер. VI Міжнар. іхтіологічної наук.-практ. конф. (Терно-піль, 9-12 жовтня 2013 р.). – Тернопіль : Вектор, 2013. – С. 274-276.
12. Данильчук Г. А. Характеристика морфо-метричних показників ставової риби / Г. А. Даниль-чук, О. С. Іващенко // Збірник наукових праць Він-ницького національного аграрного університету : наукове видання. – № 5(78) / В. О. Коваленко [и др.]. – Вінниця : ВНАУ, 2013. – С. 238-243. – (Серія “Сільськогосподарські науки”).
13. Ведищева Е. В. Справочные материалы по росту рыб: Хрящевые и миноги / Е. В. Ведищева, А. А. Яржомбек. – ВНИРО, 2008. – 64 с.
14. Перспективы использования мелких акул / В. М. Быкова, Е. А. Ежова, И. М. Сорокоумов, C. B. Немцев // Материалы первой международной научно-практической конференции “Повышение эффективности использования водных биологичес-ких ресурсов”. – М. : ВНИРО, 2006. – С. 176-178.
15. Дубинець К. О. Особливості хімічного складу й окислювального псування жиру основних промислових Азово-Чорноморських риб / К. О. Ду-бинець, Н. В. Федак // Обладнання та технології харчових виробництв : темат. зб. наук. праць. – До-нецьк : Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, 2010. – Вип. 23. – С. 166-172.
Published
2016-03-22
Section
COMMODITY SCIENCE AND EXAMINATION OF FOOD PRODUCTS