ANALYSIS OF NUTRITIONAL AND ENERGETIC VALUE OF DRY BREAKFASTS
Abstract
This article summarizes literary information, scientific information and materials of domestic authors on the issue of rational nutrition and food concentrates consumption such as dry breakfasts, in particular: air grains, flakes, shaped products, corn sticks, breads and crackers. The data on the types of food concentrates of dry breakfasts and their range is provided. The data about cereal products considering their nutritional value, the ratio of basic substances (fats, proteins, carbohydrates), as well as energy value is represented. The analysis showed a need to adjust the chemical composition of dry breakfasts produced of grain raw materials that take up one of the main places in the diet of different groups of people in order to maintain appropriate ratios between the main food substances and nutritional value increase.
References
2. Мардар М. Р. Маркетинговая среда пред-приятий по производству сухих завтраков в Украи-не / М. Р. Мардар // Харчова наука і технологія. – 2014. – № 4. – С. 14-18.
3. Гордієнко Г. С. Тенденції виробництва сухих сніданків в Україні і розширення їх асортименту / Г. С. Гордієнко [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://nauka.kushnir.mk.ua/?p=24492.
4. Космина О. Снеки: плата за популярность / Космина О. // Продукты питания. – 2005. – № 15-16. – С. 18-19.
5. Маркетингові дослідження споживчих моти-вацій та переваг при виборі зернових пластівців / [М. Р. Мардар, С. М. Соц, Є. І. Шутенко та ін.] // Зернові продукти і комбікорми. – 2014. – № 1. – С. 26-29.