ORGANOLEPTIC RESEARCHES OF COFFEE QUALITY OF DIFFERENT PRODUCERS

  • G. Y. Minevych Lviv Academy of Commerce
Keywords: pure instant coffee, organoleptic characteristics, quality, safety, Codex Alimentarius, score scale

Abstract

The issue of quality and safety of pure instant coffee, that is implemented by trade network of the city of L’viv is examined in the article. The Codex Alimentarius standards requirements to food, in particular coffee, are determined. The requirements of national standard to organoleptic characteristics of pure instant coffee are established. The scale for score assessment by organoleptic characteristics of pure instant coffee based on modern techniques of sensory evaluation of quality products is analyzed. The research of quality samples of pure instant coffee of different manufacturers using the scale for coffee score assessment offered by Kundilovska T.A. is carried out.

References

1. Звіт щодо ринку кави [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://dev.ico.org/documents/cmr-0310-e.pdf.
2. Баля Л. В. Комплексна оцінка якості кавових напоїв розчинних / Л. В. Баля // Товарознавчий вісник : зб. наук. праць. – Луцьк : Луцький НТУ, 2015. – Вип. 8. – С. 152-156.
3. Кунділовська Т. А. Інноваційні підходи до оцінювання кави натуральної розчинної / Т. А. Кунділовська // Товарознавство та інновації : зб. наук. праць. – Донецьк : ДонНУЕТ, 2011. – Вип. 3. – С. 249-260.
4. Кунділовська Т. А. Розробка ефективної методики сенсорної оцінки кави натуральної розчинної / Т. А. Кунділовська, К. В. Коцієвська // Зб. наук. праць ОНАХТ. – Одеса : ОНАХТ, 2010. – Вип. 38, т. 2. – С. 453-459.
5. Про внесення змін до Закону України “Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини” : Закон України // Відомості Верховної Ради України. – 2005. – № 50. – С. 40-41.
6. Что такое Кодекс Алиментариус / [пер. с англ.]. – М. : Весь Мир, 2006. – 40 с.
7. Сирохман І. В. Товарознавство продовольчих товарів : підручник / І. В. Сирохман. – К. : Знання, 2012. – 471 с.
8. Кава натуральна розчинна. Загальні технічні умови : ДСТУ 4394 : 2005. – Чинний від 2006-01-01. – К. : Держстандарт України, 2005. – 22 с. – (Державний стандарт України).
9. Родина Т. Г. Сенсорный анализ продовольственных товаров : [учебник для студ. высш. учеб. заведений] / Т. Г. Родина. – М. : Академия, 2004. – 208 с.
Published
2016-03-22
Section
COMMODITY SCIENCE AND EXAMINATION OF FOOD PRODUCTS