СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛЬНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ТРЕНДІВ - Куцик, П. О.; Семів, С. Р. (Підприємництво і торгівля, 2022)
Проаналізовано тенденції розвитку підприємств та організацій споживчої кооперації у світі та в Україні на сучасному етапі. Зроблено акцент на соціально-економічних завданнях, які виконують споживчі кооперативи Європи, а саме: ліквідація дисбалансів у ланцюгах постачання продовольства, забезпечення доступність товарів та послуг для споживачів, посилення продовольчої безпеки європейських країн, сприяння сталому економічному зростанню та соціальній відповідальності на місцевому, регіональному та національному рівнях. Проаналізовано економічний та ресурсний потенціал споживчої кооперації України, а також її господарську структуру, а саме: мережу підприємств торгівлі, закладів ресторанного господарства, готелів, виробничих підприємств та цехів, ринків, медіа-холдинг, страхову компанію, заклади вищої освіти. Систематизовано найголовніші глобальні проблеми та виклики, які негативно впливають на інтенсивний розвиток вітчизняної споживчої кооперації. Наголошено на важливості реалізації заходів стратегічної політики для споживчих кооперативів, що спрямовані на побудову більш глибоких взаємовідносин із представниками органів державної влади. Обґрунтовано доцільність диверсифікації господарської діяльності, активного впровадження інновацій у ведення бізнесу, використання технологічних досягнень та технологій альтернативної енергетики у діяльності споживчої кооперації. Обґрунтовано економічні, організаційні, соціальні та інституційні складові перспективної моделі та пріоритети розвитку споживчої кооперації в умовах глобальних викликів сучасності. Запропоновано найважливіші стратегічні пріоритети розвитку споживчої кооперації України у найближчій перспективі, а саме: об’єднання роздрібних підприємств споживчої кооперації в єдину торговельну мережу, створення єдиного центру закупівель; широке використання практики продажів товарів під власною торговою маркою (private label); впровадження моделі соціально відповідального та екологічно-орієнтованого бізнесу; реалізація взаємної фінансової та організаційної підтримки; пошук і організація діяльності у нових нішах бізнесу, де немає жорсткої конкуренції і споживча кооперація зможе сповна проявити свої переваги; реалізація проектів у сфері альтернативної енергетики; розвиток інтернет-торгівлі та електронної комерції; залучення нових членів до споживчих кооперативів; популяризація кооперативних ідей і принципів серед населення, особливо серед молоді. Зроблено висновок, що через систему освіти уряди повинні поглиблювати розуміння та високу оцінку внеску кооперативів у соціально-економічний розвиток.