ГАЛУЗЕВО-РЕГІОНАЛЬНИЙ АСПЕКТ У ПРОСТОРОВОМУ ОРІЄНТУВАННІ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТУРИСТИЧНОЇ СФЕРИ - Василюк, С. В.; Франів, І. А. (Підприємництво і торгівля, 2022)
У статті проаналізовано вплив галузево-регіонального аспекту при просторовому орієнтуванні підприємницької діяльності на прикладі сфери туризму. Доведено, що при обґрунтуванні просторового орієнтування окремого підприємства слід дотримуватися галузевого підходу, який полягає у врахуванні як існуючих, так і можливих виробників аналогічної продукції. Це зумовлює необхідність одномоментного аналізу усіх місць як існуючої, так і можливої просторової орієнтації підприємств із випуску аналогічної продукції чи наданні послуг. Визначено, що при обґрунтуванні просторового орієнтування підприємств слід орієнтуватися на оптимум по галузі загалом, а не на окремі оптимуми на окремих підприємствах. Доведено: лише розрахунок, що охоплює галузь загалом, може дати справді оптимальний результат, а тому обґрунтування місця розташування окремих підприємств без дотримання галузевого підходу, який полягає в урахуванні існуючих та потенційних виробників аналогічної продукції, не забезпечить загального оптимального результату. З метою обґрунтування меж регіону для визначення оптимального місця просторового орієнтування підприємства слід користуватися поділом галузей економіки на галузі міжрайонного, внутрішньорайонного та локального значення. Обґрунтовано, що величина регіону, в межах якого слід дотримуватися галузевого підходу при виборі місця просторового орієнтування підприємств, прямо залежить від транспортабельності продукції, що продукується. Доведено, що неможливо розв’язувати задачу на пошук оптимального місця просторового орієнтування бізнесу, спираючись на будь-яке одне підприємство чи окрему галузь, регіон. Це дозволить зробити тільки комплексний підхід, який об’єднає в собі і галузевий, і регіональний аспекти, а також аналіз як існуючих, так і потенційних бізнес-структур дасть єдиний правильний результат щодо просторового орієнтування продуктивних сил, а це, в свою чергу, приведе до максимізації прибутку останніх.