УДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛІКУ ТА УПРАВЛІННЯ КРЕДИТОРСЬКОЮ ЗАБОРГОВАНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - Склярук, І. П.; Гузей, Н. С. (Підприємництво і торгівля, 2022)
Наведено підходи та методи управління кредиторською заборгованістю суб’єктів господарювання в умовах нестабільності та невизначеності. Проведено аналіз стану та структури поточної кредиторської заборгованості підприємств в Україні. Визначено основні етапи обліку та подано напрями і способи оптимізації облікових процесів. Виокремлено комплексний підхід до вирішення проблем із фінансово-розрахунковою дисципліною, систематичним простроченням оплати рахунків постачальників та підрядників. Розкрито складові елементи та інструменти організаційно-методичного забезпечення процесів обліку, формування фінансової та управлінської звітності, а також управління кредиторською заборгованістю. Наведено загальну структуру кредиторської заборгованості підприємства, з виокремленням трьох основних ознак: за терміновістю оплати, за важливістю оплати та за умов загальної оплати. Для відображення інформації в розрізі видів кредиторської заборгованості рекомендовано використання рахунків третього порядку. Визначено, що аналітично-контрольна складова займає провідну позицію в механізмах управління кредиторською заборгованістю підприємства та сприяє вчасному її погашенню в умовах кризи. З метою ефективного контролю своєчасного погашення зобов’язань та управління кредиторською заборгованістю запропоновано шаблон документу-таблиці для систематизації даних про заборгованість в розрізі договорів, термінів її погашення. Виокремлено методичний інструментарій аналізу зобов’язань. Запропоновано шляхи удосконалення процесу обліку кредиторської заборгованості, що сприятиме своєчасному, достовірному та в повному обсязі відображенню даних, формуванню та наданню інформації представникам системи управління для прийняття рішень. Зазначено переваги обміну документів в електронному вигляді в умовах діджиталізації бізнес-процесів, зокрема, процесу узгодження, підтвердження замовлень, їх логістики, електронне отримання рахунків (інвойсів) та підтвердження їх оплати. Описано моделі вибору постачальників та напрями оптимізації обробки даних про кредитора, які націлені на створення образу надійного та відповідального бізнес-партнера, а також налагодженні усіх процесів управління кредиторською заборгованістю на підприємстві.