ОСОБЛИВОСТІ ЕКСПЕРТИЗИ ВАНТАЖІВ ПРИ МІЖНАРОДНИХ ПЕРЕВЕЗЕННЯХ АВТОТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ - Доманцевич, Н. І.; Шестопал, Г. С.; Кизик, П. І. (Підприємництво і торгівля, 2022)
У статті проаналізовано принципи організації міжнародних перевезень вантажів автомобільним транспортом та експертну складову у забезпеченні збереження цілісності та вихідної якості вантажів, що представляє науковий інтерес. Метою роботи було вивчення особливостей проведення експертизи вантажів при міжнародних перевезеннях автомобільним транспортом. Показано ефективність правового регулювання процесів міжнародного перевезення вантажів автомобільним транспортом шляхом запровадження національних та міжнародних документів. Відмічено, що автомобільний транспорт забезпечує значну частину торгівлі товарами між Україною та ЄС і є важливою умовою для функціонування поглибленої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Визначено важливість прийняття Угоди про вантажні перевезення автомобільним транспортом, яка скасовує необхідність отримання українськими перевізниками відповідних дозволів для здійснення двосторонніх та транзитних перевезень у держави ЄС. Розглянуто правила встановлення вимог до продукції на ринках країн ЄС, базові з яких пов’язані з охороною здоров’я та безпекою користувачів. У ході експертного дослідження рекуператорів проведено їх ідентифікацію за маркуванням та технічними параметрами на відповідність базовим моделям із аналогічною сукупністю показників. Визначено відповідність досліджуваних рекуператорів виробника WANAS вимогам, зазначеним у технічній документації, які визначають безшумну роботу, високу теплову ефективність, низьке споживання енергії. Отримані результати досліджень узагальнюють важливу роль у забезпеченні збереження якості, велике значення мають експертні дослідження, при яких можливо ідентифікувати рекуператори, встановити їх відповідність заявленій серії. Подальші дослідження слід спрямувати на розробку критеріїв, придатних для цілей ідентифікації конкретних видів продукції із розглянутої серії, дослідження вхідних та вихідних характеристик рекуператорів.