СУЧАСНІ ІТ-РІШЕННЯ ДЛЯ ОБЛІКУ ТА УПРАВЛІННЯ БІЗНЕСОМ - Осмятченко, В. О.; Склярук, І. П. (Підприємництво і торгівля, 2022)
Розкрито особливості автоматизованої системи управлінського обліку суб’єктів господарювання в умовах діджиталізації та цифровізації, що сприяють налагодженню автоматизованого процесу збору, систематизації, обробки інформації. Наведено перелік можливих запитів користувачів інформації, отримання відповідей на які залежатиме, як від визначеного алгоритму бізнес-процесів, так і від правильно обраного програмного продукту обробки інформації. Оперативно опрацьована інформація у вигляді сформованих даних та акумульованих показників використовується бухгалтерією, фінансово-аналітичними підрозділами та керівництвом для прийняття ефективних бізнес-рішень. Виокремлено складові взаємодії системи: бізнес-процеси, власне процеси (від збору інформації до її отримання у вигляді оброблених даних), показники діяльності, документальне забезпечення та користувачі даних. Проведено аналіз ринку сучасних ІТ-технологій для управлінського обліку та управління бізнес-процесами. Зазначено та описано програмне забезпечення для використання підприємствами малого, середнього та великого бізнесу. Розкрито складові елементи та інструменти програмних продуктів, зокрема, для обліку окремих бізнес-процесів (модульні підсистеми) та інтегровані інформаційні системи. Визначено, що пріоритетними критеріями при виборі програмного забезпечення є вбудований базовий функціонал (набір інструментів), рівень ІТ-безпеки та захисту інформації, перелік функцій технічного забезпечення та підтримки, використання хмарних технологій, ліцензія. Систематизовано та узагальнено складові елементи автоматизованої системи управлінського обліку та управління бізнесом, зазначено їх переваги. Виокремлено та описано програми, що належним чином відповідають потребам та вимогам цілісного управління бізнес-процесами та діяльності суб’єктів господарювання, зокрема, до їх переліку віднесено: ERP система Business Central (Microsoft Dynamics NAV / Dynamics 365), SAP ERP, «MASTER: Бухгалтерія» та ін. Запропоновано комплексний підхід до вибору програмного продукту, синтез функціональних модулів якого сприятиме оперативному опрацюванню інформації, системному управлінню діяльністю та прийняттю рішень менеджерами різних рівнів управління.