РОЗВИТОК КРЕАТИВНОЇ ЕКОНОМІКИ ЯК ПРОВІДНИЙ НАПРЯМ ЦИФРОВИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ: ДОСВІД ЄВРОПИ ТА ПРАКТИКА УКРАЇНИ - Карінцева, О. І.; Литвиненко, С. М.; Харченко, М. О.; Ібрагім, Хіжазі Жасміна; Дейнека, А. В.; Чорток, М. В. (Підприємництво і торгівля, 2023)
У статті креативна економіка розглядається як драйвер впровадження цифрових трансформацій у суспільстві і бізнесі. Проведено ретроспективний аналіз виникнення та розвитку креативної економіки. Визначено ключові напрямки наукових досліджень у сфері креативізації та інтелектуалізації економіки. Проаналізовано підходи до визначення сфер діяльності, що охоплюються креативною економікою та на його основі досліджено показники експорту та імпорту усіх креативних товарів країнами, що розвиваються та економічно розвинутими країнами за період 2002−2020 рр., а також у розрізі окремих товарних груп. Дослідження сутності поняття «креативні індустрії» дозволило зрозуміти, що вони є частиною більш широкого поняття – креативної економіки. Креативні індустрії засновані на засадах творчості і втілення креативних ідей. Взаємодія креативної економіки з промисловими революціями Industry 4.0 та 5.0 є важливим чинником для розвитку обох концепцій. Ця взаємодія сприяє інноваційному розвитку у креативних галузях шляхом використання передових технологій, забезпечує можливість більшої персоналізації продуктів та послуг, сприяє співпраці та колаборації між фахівцями, розширює можливості маркетингу та комунікації, розвиває нові креативні галузі, підвищує продуктивність та ефективність. Аналіз креативної економіки у світі оцінює стан експорту й імпорту її товарів у світі між розвиненими країнами і країнами, що розвиваються. Було визначено і охарактеризовано глобальні тенденції розвитку креативної економіки в світі. Аналіз креативної економіки в Європі оцінює експорт й імпорт креативних товарів в Європейському регіоні та визначає причини і умови її успіху в країнах ЄС. Аналітичне дослідження стану розвитку креативної економіки в Україні її нинішній стан і майбутній розвиток було визначене завдяки аналізу доданої вартості створена в креативній економіці, обсягу реалізації креативних товарів, кількість зайнятих в креативних індустріях, капітальних інвестицій в креативну економіку та експорту товарів. Було охарактеризовано і проаналізовано нинішній стан у період війни та спрогнозовано можливість і заходи її успішного відновлення.