HOT POT ЯК ТРЕНДОВИЙ ФОРМАТ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ - Русавська, В. А.; Богомаз, В. О. (Підприємництво і торгівля, 2023)
Статтю присвячено дослідженню ресторанів формату Hot Pot та визначенню перспектив розвитку закладів такого формату на українському ринку ресторанного господарства. При значному попиті на ресторани східноазійської кухні серед споживачів України, ресторани китайської кухні формату Hot Pot залишаються новими та недостатньо дослідженими. Охарактеризовано споживання кулінарної продукції у форматі Hot Pot. Наведено рецептури видів Hot Pot в залежності від регіону. Рецептура Hot Pot може варіюватися в залежності від регіону, що створює різні види Hot Pot. Ця кулінарна страва набула поширення східноазійському регіоні в багатьох країнах: Японія, Південна Корея, В’єтнам, Китай, Малайзія, Монголія, Філіппіни, Таїланд. Найбільш популярні види Hot Pot: Chanko-nabe, Kimchi Lau, Ma la, Malaysian, Mongolian, Shabu-shabu, Sinigang, Suan cai, Suki, Sukiyaki, Thai, Tom yum. Наведено представників ресторанів формату Hot Pot на українському ринку ресторанного господарства, а також наведено 10 найкращих ресторанів такого формату у світі, серед яких: «Hotpot, plz» – перший в Україні ресторан формату Hot Pot; Chengdu Huangcheng Laoma, Lao Ma Tou, Dong Lai Shun, Little Sheep, Shu Jin Xian Hot Pot..., Li Xuan, Budaoweng Hotpot Cuisine, San Xi Lou, Him Kee – Китай; Wu Lao Guo – Тайвань. Проведено аналіз кількості ресторанів формату Hot Pot у період 2015-2021рр, визначено, що кількість ресторанів такого формату зросла з 156 000 до 242 000 одиниць. Проаналізовано сегменти світового ринку ресторанів формату Hot Pot відповідно до географічного показника. Розроблено та надано технологічну схему виготовлення страви Hot Pot. Запропоновано модель сервісного обслуговування, шляхом організації комплексної ділянки для приготування – споживання страви Hot Pot, з урахування особливостей роботи устаткування Hot Pot в торгівельній залі ресторану. Спроектовано торгівельну залу для ресторану формату Hot Pot. Визначено кулінарне обладнання для організації ресторану формату Hot Pot та загальні витрати на його закупівлю. Після проведеного грунтовного аналізу, на нашу думку, при правильному підході до планування ресторанів формату Hot Pot, розвиток таких закладів на українському ринку ресторанного господарства є досить перспективним, а напрямки наукових досліджень в перспективі можуть бути спрямовані на дослідження таких ресторанів формату Hot Pot в Україні.