ІННОВАЦІЇ ТА ЇХ ВПЛИВ НА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ТНК НА РИНКУ КРЕАТИВНИХ ІНДУСТРІЙ (НА ПРИКЛАДІ «THE WALT DISNEY COMPANY») - Флегантова, А. Л. (Підприємництво і торгівля, 2023)
У сучасних умовах динамічного розвитку країн, необхідним є неперервне створення та використання інновацій як важливого фактора загальноекономічного прогресу. Основним завданням успішних корпорацій і країн є зміцнення інноваційного компоненту в національній економіці. Конкурентоспроможність визначається як загальна характеристика компетенцій, цінностей та конкурентних переваг, що є активами та характеристиками підприємства, що роблять його відмінним від конкурентів. Таким чином, конкурентоспроможність означає здатність компанії виготовляти товари або надавати послуги, що можуть ефективно конкурувати на ринку. У статті розглянуто поняття інновацій, конкурентоспроможності та креативних індустрій; досліджено особливості залучення інновацій у діяльність ТНК у сфері креативних індустрій та інших сферах; проаналізовано вплив залучення інновацій на конкурентоспроможність ТНК у різних галузях та, зокрема, у галузі креативних індустрій; проведено розрахунки кореляції показника нематеріальних активів з показником прибутку компанії «The Walt Disney Company». Зазначені розрахунки були проведені за два періоди: 2017-2019 рр. та 2020-2022 рр. Причиною саме такого поділу на періоди була світова пандемія COVID-19, саме через яку у всіх країнах світу було введено карантинні обмеження. Карантинні обмеження, звісно, вплинули на ведення бізнесу у всіх сферах, і певним чином і у сфері креативних індустрій, особливо в тих її сегментах, що пов’язані з безпосередньою присутністю людей (відвідування кінотеатрів, виставок, парків розваг тощо). Показник нематеріальних активів було обрано як важливий показник, що характеризує ступінь впровадження інновацій в діяльність компанії. За допомогою розрахунків коефіцієнта кореляції була перевірена гіпотеза про те, що впровадження інновацій у діяльність ТНК чинить вплив на прибутковість компанії. Зазначений аналіз показав, що до впливу форс-мажорних обставин (карантинних обмежень) на діяльність досліджуваної ТНК спостерігався сильний позитивний кореляційний зв’язок, але у період, коли карантинні обмеження вже діяли сила впливу трохи знизилась і характер зв’язку став негативним. В подальших наукових дослідженнях планується зосередити увагу на дослідженні причин такого явища, а також впровадженні та використанні інновацій і їх впливу на конкурентоспроможність інших ТНК, що функціонують на ринку креативних індустрій.