КОМПОЗИЦІЯ МЕТОДИЧНОГО ІНСТРУМЕНТАРІЮ АНАЛІЗУВАННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ГАЛУЗЕВОГО ПОТЕНЦІАЛУ В СИСТЕМІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ЕКОНОМІКИ - Щупаківський, Р. В. (Підприємництво і торгівля, 2023)
У статті наголошено про існування різного методичного інструментарію до аналізування реалізації галузевого потенціалу. Відмічено широку практику використання інтегральної методи, переваги якої стосуються можливостей отримання більш обґрунтованих та об’єктивних висновків. Звернуто увагу на існування низки особливостей у формуванні та реалізації галузевого потенціалу і, відповідно, це враховується у підборі методичного інструментарію його аналізування, зокрема при виборі етапів та їх послідовності, складових, показників та іншого. Окремі науковці є прихильниками аналізування галузевого потенціалу за окремими напрямами його реалізації і при цьому пропонують широкий набір індикаторів. Наголошено, що при аналізуванні галузевого потенціалу прийнято визначатися з підбором складових (критеріїв, параметрів) і відносно кожної переліком показників (індикаторів). Тут використовуються різні класифікаційні ознаки, методики та інший інструментарій для підтвердження об’єктивності та раціональності їх підбору. Зроблено висновок про те, що для аналізу реалізації галузевого потенціалу обираються різні критерії, виходячи із загального стану та тенденцій галузі, її привабливості та динаміки зростання, можливостей, загроз та інших характеристик. Встановлено, що поряд із дотриманням принципів системності, комплексності та інших, все більшого значення при здійсненні аналізу реалізації галузевого потенціалу відіграє специфіка галузі і це дозволяє з’ясувати особливості її функціонування та розвитку, а також безпосередньо тенденції діяльності суб’єктів бізнесу, їх поведінку на ринку та реальні перспективи прогресивного зростання. Значну увагу приділено наданню характеристик потенціального внеску ІКТ-галузі у забезпеченні конкурентоспроможності економіки. На основі отриманих висновків виділено широкий перелік методик та прийомів для конкретного та чіткого аналізування галузевого потенціалу. Узагальнено критерії аналізування реалізації галузевого потенціалу та потенціального внеску ІКТ-галузі у забезпеченні конкурентоспроможності економіки, виходячи з абсолютного/відносного, кількісного/якісного, екстенсивного/інтенсивного методичних підходів.