ОПОДАТКУВАННЯ РУХУ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ У СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ НЕОБОРОТНИМИ АКТИВАМИ СУБ’ЄКТА БІЗНЕСУ - Бойко, Р. В.; Чік, М. Ю.; Побережниченко, М. В. (Підприємництво і торгівля, 2024)
В дослідженні визначені господарські операції, що характерні для основних засобів суб’єкта бізнесу. Основними з таких операцій визнані: операції з ліквідації основних засобів, обґрунтування доцільності застосування основних методів амортизації, зокрема прискореної амортизації, визначення податкових різниць, а також особливості відображення податкових наслідків дарування та інвентаризації основних засобів. Виходячи з дуальної сутності основних засобів суб’єкта бізнесу: з одного боку, як виробничі засоби праці, що беруть безпосередню участь у процесі виробничо-господарської діяльності та входять до собівартості виробленої продукції в частині замортизованої вартості, а з іншого боку, основні засоби розглядаються як майно суб’єкта бізнесу, що існує в розпорядженні суб’єкта бізнесу. Виходячи з цього, існують певні особливості і тонкощі у відображенні основних засобів відповідно до стандартів бухгалтерського обліку та вимог податкового обліку. Якщо як виробничі – основні засоби впливають на формування фінансового результату суб’єкта бізнесу, то як майно вони відображають показники звіту про фінансовий стан суб’єкта бізнесу на певну дату, виражені у грошовому еквіваленті його господарські засоби (активи) у відповідності до джерел їх утворення у вигляді зобов’язань та власного капіталу. Проведене дослідження з оподаткування господарських операцій руху основних засобів довело, що через подвійне відображення операцій у бухгалтерському обліку виникає певний дисбаланс із відображенням аналогічних операцій в обліку з метою оподаткування. Це зрозуміло, адже бухгалтерський облік більш націлений на формування основних звітних показників, тоді коли податковий облік виконує контролюючу функцію, пов’язану з перерозподілом отриманих суб’єктом бізнесу грошових коштів. Для податкового обліку важливо, що основні засоби брали участь у виробничому процесі і формували дохід від експлуатації. В такому випадку доцільно здійснювати їх амортизацію. Якщо ж основні засоби невиробничого характеру, то вони не можуть приносити дохід і, відповідно, амортизуватися. Іншою проблемою при проведенні обліку основних засобів є вибір методу амортизації. На сучасному етапі для суб’єктів бізнесу досить актуальним є застосування прискореної амортизації, що дозволяє зменшити строки нарахування амортизації та швидше відшкодувати амортизовану вартість, практично вдвічі, що, на жаль, можливо лише для окремих груп основних засобів. Особливої уваги потребують проблеми, пов’язані з операціями ліквідації та дарування основних засобів.