ІННОВАЦІЇ ТА ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ В ПІДПРИЄМНИЦТВІ - Ільченко, В. М.; Ільченко, К. С.; Кулькіна, Г. С. (Підприємництво і торгівля, 2024)
В статті розглядаються впровадження інновацій та штучного інтелекту в підприємництво. Досліджено питання впливу штучного інтелекту на підприємництво і те, як він змінює спосіб функціонування бізнесу. У сучасних умовах спостерігається стрімкий розвиток технологій. Напевно, сьогодні немає жодної галузі, в якій би не проводилися різноманітні розробки та дослідження, в результаті яких було відкрито щось нове. Однією з найбільш домінуючих галузей сьогодні є ІТ-технології. Більш того, в останні роки чи не найбільша частка уваги приділяється розвитку та популяризації штучного інтелекту. Штучний інтелект – це здатність механічних систем аналізувати отриману інформацію, обробляти її і на основі цього імітувати людські здібності, знання та навички. На сьогоднішній день, найпопулярнішим штучним інтелектом є ChatGPT. Звичайно, автоматизація різних систем і розвиток нових технологій роблять наше життя простіше. Це було їх головною метою з самого початку. Проте разом із зростанням уваги до них з’явилися потенційні ризики, які можуть негативно вплинути на економічне середовище країни, світу та людства в цілому. Найважливішим ризиком є зміна рівня зайнятості населення, яка відбудеться з двох причин. По-перше, зниження рівня освіти відобразиться на вміннях і навичках співробітників, їх кваліфікації і т.д. По-друге, популяризація штучного інтелекту призведе до масових звільнень працівників по всьому світу, оскільки з’являється все більше різних систем. кожен день, який може замінити людину в різних сферах діяльності. Якщо раніше під загрозою була переважно сфера послуг, то сьогодні розвиток штучного інтелекту поширюється і на фізичну роботу. В Україні проблема безробіття вже є досить гострою, і менша кількість вакансій початкового рівня сприятиме скороченню можливостей для молодих спеціалістів почати кар’єру. Звідси виникає нова проблема – ризик зниження рівня доходів і життя населення, що, як наслідок, тягне за собою появу ризику втрати платоспроможності. Проблема безробіття призведе до втрати населенням постійного доходу, а отже, і платоспроможності. З одного боку, це могло б стимулювати розвиток підприємництва, але з іншого — потенційним підприємцям знадобиться початковий капітал, джерела якого будуть вкрай обмежені. Саме зниження рівня платоспроможності призведе до занепаду економіки країни в цілому. Щоб уникнути негативного впливу потенційних ризиків, пов’язаних із широким використанням штучного інтелекту, його потрібно використовувати «для людини» та «щоб допомогти людині», а не «замість людини». Саме тоді впровадження штучного інтелекту буде безпечним і створить найбільш позитивний ефект для діяльності компанії.