ПОДАТКОВА БЕЗПЕКА ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ІНФОРМАЦІЙНО-ОБЛІКОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНТРОЛЮ ЗА ПОДАТКОВИМИ ЗОБОВ’ЯЗАННЯМИ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ - Нагірняк, М. Ф. (Підприємництво і торгівля, 2024)
Проаналізовано проблеми стану податкової безпеки української економіки, яка розвивається в умовах формування системи національної безпеки та її головної складової – економічної безпеки. Наголошено, що податки займають особливе місце в системі економічної безпеки оскільки вони забезпечують розвиток всіх її підсистем: фінансової, виробничої, макроекономічної, інвестиційно-інноваційної та зовнішньоекономічної. Метою дослідження є обґрунтування сутності та змісту поняття “податкова безпека” і визначення основних загроз податковій безпеці з врахуванням функцій податків і механізму їх відображення в бухгалтерському обліку в умовах ускладнення економічної ситуації та внаслідок безпрецедентних втрат від російської агресії. Обґрунтовано важливість визначення нормативного поняття “податкова безпека” на кожному об’єктному рівні з врахуванням факторів, ризиків і загроз в контексті формування податкових зобов’язань платників податків і на основі людиноцетрованого підходу до наповнення доходів та їх використанням за державним і місцевими бюджетами. Під податковою безпекою держави можливо розуміти стан податкової системи і об’єктів оподаткування платників податків, який визначає можливість гармонізації податкових надходжень до державного бюджету і державних витрат бюджетних коштів за умови ефективного управління процесом справляння податків та ризиками і загрозами що виникають у податковій сфері. Підкреслено, що визначальну роль у процесі управління податковою безпекою відіграє бухгалтерський облік як основний інструмент формування об’єктів оподаткування та здійснення розрахунків за податковими зобов’язаннями. Досліджено існуючі підходи до визначення функцій податків та обґрунтовано, що передумовою успішного управління податковою політикою є фіскальна, регулююча та обтяжлива функції, через механізм їх реалізації в бухгалтерському обліку платників податків. Встановлено, що базою для створення інформаційної системи для управління податковою безпекою може бути окрема складова Звіту про управління – як особлива форма звітності в частині податків бізнесу. Подальші дослідження необхідно направити на розробку алгоритму розрахунку рівня податкової безпеки підприємств бізнесу на підставі інформаційних ресурсів бухгалтерського обліку.