ФОРМУВАННЯ ОБ’ЄКТІВ ОПОДАТКУВАННЯ В БІЗНЕСІ: ВИЗНАННЯ, ОБЛІК ТА КОНТРОЛЬ - Цегельник, Н. І. (Підприємництво і торгівля, 2024)
Об’єкт оподаткування є обов’язковим елементом під час встановлення будь-якого податку. Облік об’єктів оподаткування як основи визначення величини податків повинен забезпечити формування повної та достовірної інформації про наявну базу у платників податків для розрахунку зобов’язань податкових платежів, а також створити необхідну інформацію для внутрішніх і зовнішніх користувачів з метою контролю за правильністю нарахування податків до відповідних бюджетів. Метою дослідження є розробка підходу до визначення поняття «об’єкт оподаткування» на основі аналізу діючого законодавства та накопичених в науці матеріалів, а також виявлення можливих шляхів вдосконалення системи обліку і контролю об’єктів оподаткування з метою запобігання їх заниження (приховуванню). Основними методами дослідження щодо визнання, обліку та контролю об’єктів оподаткування були: аналіз – вивчення змісту понять; дедукції – структуризації складових податкових об’єктів; порівняння – обґрунтування дефініцій; класифікації – виділення груп об’єктів оподаткування при відображенні в обліку; системний підхід – формування системи за сукупністю податків; абстрагування – вивчення властивостей об’єктів оподаткування; індукції – формування висновків по результатах дослідження. Досліджено стан визнання та обліку об’єктів оподаткування суб’єктів господарювання, а також запропоновано підходи вирішення наявних проблем у формуванні необхідних інформаційних ресурсів для розрахунку податкових обов’язків. Значну увагу приділено вивченню змістовної характеристики об’єктів оподаткування платників податків в податковому законодавстві та за результатами наукових досліджень українських вчених. Встановлено, що в Податковому кодексі України і підзаконних нормативних документах існують різні підходи до тлумачення змісту «об’єкт оподаткування». Обґрунтовано, що об’єктом оподаткування можуть бути економічні ресурси задіяні для процесу господарювання створені об’єкти діяльності, господарські операції, результати господарювання та різноманітні факти (дії, події, стан), які зумовлюють обов’язок суб’єкта господарювання сплатити податки визначені податковим законодавством. Практична цінність результатів дослідження полягає у визначенні місця окремих видів господарського обліку у формуванні сукупності інформаційних ресурсів про об’єкти оподаткування платників податків.