ІНСТРУМЕНТИ РОЗВИТКУ ЗЕЛЕНОГО ТУРИЗМУ В КАРПАТСЬКОМУ РЕГІОНІ УКРАЇНИ - Осінська, О. Б.; Островська, Н. Д. (Підприємництво і торгівля, 2024)
У дослідженні привернуто увагу до формування та реалізації туристичного потенціалу Карпатського регіону України в цілому та зеленого туризму зокрема. Метою дослідження визначено обґрунтування інструментів державної політики стимулювання розвитку зеленого туризму в Карпатському регіоні України. Визначено й окреслено передумови (сильні й слабкі сторони) розвитку зеленого туризму в Карпатському регіоні України. Зроблено висновок, що запровадження державної політики в сфері розвитку зеленого туризму на територіях Карпатського регіону України має відбуватися з дотриманням чітко визначеної послідовності. Обґрунтовано етапи такої послідовності – від організації роботи до покращення інвестиційного середовища в цій сфері та до моніторингу і контролю якості та дієвості державної політики розвитку зеленого туризму на місцевому рівні. Визначено засоби реалізації регіональної політики розвитку об’єктів зеленого туризму в Карпатському регіоні України за двома напрямами: внутрішньоуправлінським, зовнішньопромоційним. До провідних заходів першого напряму державної політики віднесено: аналіз передумов, виявлення перешкод та можливостей розвитку суб’єктів зеленого туризму, реалізованих спеціалізованих регіональних програм, проведення консультаційних заходів; планування мети, цілей, завдань та інструментів реалізації політики розвитку зеленого туризму; організацію діяльності з розвитку спільних ініціатив населення, підприємств, громадських організацій, влади щодо створення і розвитку об’єктів зеленого туризму; мотивацію суб’єктів інтеграційних процесів до стратегічних об’єднань і мереж та формування елементів інфраструктурного забезпечення; контроль результатів регіональної політики розвитку зеленого туризму. Елементами другого напряму регулювання визначено: психологію й усвідомлення переваг; мотиви і стимули учасників; інструктаж із процедур підприємництва в зеленому туризмі; фінансово-ресурсне забезпечення; організаційну структуру управління та функціонування; місію і бачення перспектив сталого розвитку зеленого туризму в регіоні.