ОГЛЯД ОСНОВНИХ ТЕОРЕТИЧНИХ ПІДХОДІВ ДО ОПОДАТКУВАННЯ ПРИБУТКУ - Гуцул, А. С. (Підприємництво і торгівля, 2024)
Огляд основних теоретичних підходів до оподаткування прибутку є важливим елементом для розуміння економічної політики держави. У сучасних умовах господарювання, коли економічні реалії швидко змінюються, адаптація податкових систем стає не лише бажаною, але й необхідною умовою для забезпечення стабільності та зростання. Важливо зазначити, що ефективна податкова політика може суттєво вплинути на інвестиційний клімат, споживчий попит та загальний рівень економічного розвитку. Дослідження охоплює ключові теорії оподаткування, серед яких класична, неокласична, кейнсіанська та інституційна. Класична теорія акцентує увагу на ринкових механізмах і саморегуляції економіки, вважаючи податки вторинними щодо природних ринкових процесів. Неокласична теорія розширює ці ідеї, підкреслюючи важливість оптимізації ресурсів і максимізації корисності для суспільства. Кейнсіанська теорія пропонує активну роль держави в регулюванні економіки через фіскальні інструменти, акцентуючи увагу про те, що податки можуть бути використані для стимулювання сукупного попиту в умовах економічного спаду. Інституційний підхід розглядає вплив соціальних і політичних факторів на формування податкової політики та її реалізацію. Метою дослідження є систематизація існуючих теоретичних підходів до оподаткування прибутку та виявлення їхніх переваг і недоліків у контексті актуальних викликів. Використання методів аналізу та синтезу дає змогу виявити ключові тенденції розвитку теорій оподаткування, які є суттєвими для створення ефективної податкової системи. Результати дослідження свідчать про те, що ефективність податкової системи значною мірою залежить від обраної теоретичної основи, яка визначає принципи формування податків. У висновках акцентується на важливості адаптації теоретичних підходів до специфіки економіки України. Пропонуються рекомендації щодо вдосконалення податкової політики на основі отриманих результатів, що може включати перегляд існуючих податкових ставок, оптимізацію структури податків та запровадження нових механізмів контролю за виконанням податкових зобов’язань. Цей огляд не лише сприяє поглибленню знань про різноманітні теоретичні аспекти оподаткування, але й має на меті підтримку розробки більш ефективних і справедливих податкових систем у країні.