УПРАВЛІННЯ ЗАПАСАМИ ТА ЛОГІСТИКА В ЕЛЕКТРОННІЙ КОМЕРЦІЇ: СТРАТЕГІЧНІ ПІДХОДИ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ - Рудь, Ю. Л.; Ткаченко, С. О. (Підприємництво і торгівля, 2024)
У статті досліджується управління запасами та логістика в електронній комерції, які є ключовими компонентами успішного функціонування компаній у цифрову еру. З розвитком технологій та глобалізацією, електронна комерція стала основним каналом для ведення бізнесу, що значно змінило підходи до управління ланцюгами постачання, зокрема запасами. У статті розглядаються стратегічні підходи до управління запасами, що включають використання автоматизованих систем, штучного інтелекту, блокчейн-технологій і Big Data. Важливим аспектом дослідження є інтеграція інноваційних технологій у логістичні процеси, що дозволяє не лише оптимізувати управління запасами, але й підвищувати гнучкість і адаптивність компаній до швидкозмінних ринкових умов. Метою дослідження є аналіз сучасних підходів до управління запасами та логістики в електронній комерції, а також визначення ключових чинників, що впливають на ефективність цих процесів. У статті наведено порівняння традиційних моделей управління запасами та новітніх методик, що використовуються провідними компаніями електронної комерції. Розглядаються також ризики, пов’язані із запровадженням інноваційних рішень у логістиці та управлінні запасами, зокрема проблеми кібербезпеки та складність впровадження нових технологій на малих і середніх підприємствах. Одним із основних висновків дослідження є важливість впровадження автоматизованих систем управління запасами та логістики, що дозволяє компаніям більш оперативно реагувати на зміни попиту та забезпечувати своєчасну доставку товарів. Управління запасами та логістика в електронній комерції є ключовими факторами, що впливають на успішність підприємств в умовах сучасної цифрової економіки. Впровадження інноваційних технологій, таких як штучний інтелект та блокчейн, дозволяє суттєво підвищити ефективність управління запасами в електронній комерції, зменшити витрати, скоротити час доставки та поліпшити задоволення клієнтів. Висновки статті можуть бути використані для подальших досліджень у галузі логістики та електронної комерції, а також для розробки практичних рекомендацій щодо оптимізації управління запасами.