ДОСЛІДЖЕННЯ НАУКОВИХ ЗАСАД ФОРМУВАННЯ КОНЦЕПЦІЇ «СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ» - Думанська, К.С.; Шпак, Д.В.; Продажець, Ю.Л. (Підприємництво і торгівля, 2024)
Статтю присвячено дослідженню наукових засад концепції «стратегічне управління підприємством» та дослідженню проблематики стратегічного управління в економічній науці. Зазначено, що адаптація до динамічного процесу зміни навколишнього середовища є одним з ключових факторів, що впливатиме на модифікацію стратегії відповідно до потреб часу та бажаного результату. Зазначено значну тривалість досліджень та широкий обсяг акумульованої інформації, які були проведені різними науковцями за попередні періоди, що дає можливість оцінки та інтерпретації уже наявних практик та підходів, а також інформації про економічні результати впровадження на реальних підприємства у різні часові періоди. Спостерігається еволюція понять та визначень, а отже і в методології досліджень різних науковців. Наведено, систематизовано та всебічно досліджені підходи до формування стратегії, запропоновані та успішно застосовані у процесах управління існуючими підприємствами, які продемонстрували позитивний ефект стратегічного розвитку. Практичне застосування розроблених стратегій враховувалось при виборі для подальшого аналізу. Лише найбільш ефективні та всебічно дослідженні на протязі тривалого часу продемонстрували можливість бути залученими до впровадження на уже існуючих підприємствах. Особливу увага приділено необхідності постійного моніторингу результатів застосування стратегії у процесі реалізації для забезпечення можливості динамічних змін та модифікації стратегічного розвитку підприємства у періодах реалізації оперативних цілей для досягнення поставлених задач у тривалих часових проміжках. Тривалі результати залежать від короткотривалих змін на малих проміжках стратегічного планування, адже саме вони ведуть до запланованих економічних результатів. Саме можливість оперативного реагування є ключовою умовою досягнення поставлених цілей. Врахування усіх внутрішніх та зовнішніх умов та характеристик підприємства, є тією базової похідною, що утворює шлях до побудови найбільш ефективної та оптимальної стратегію тривалого розвитку, та може потребувати тривалого часу.