ОСНОВНІ ПИТАННЯ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ В КОНТЕКСТІ РОЗРОБКИ ОПТИМАЛЬНИХ СТРАТЕГІЙ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ - Каламан, О.Б.; Дишкантюк, О.В.; Власюк, К.В. (Підприємництво і торгівля, 2024)
В статті розглянута ситуація, що склалась, щодо цифрової трансформації в сучасному суспільстві. Наведено розуміння ролі цифрових технологій у сприянні економічному розвитку, показано місце цифрових технологій у розвитку стартапів, виявлено як цифрові платформи можуть впливати на економічні сценарії. Окреслені питання оцифровування бізнесу та розроблення стійких бізнес-моделей. Залучено футуристичний підхід до дослідження. Наведено практики досягнення стійких бізнес-рішень як важливої складової цифрової трансформації. Розглянута перетворююча природа цифрових рішень. Пояснюється ситуація щодо переходу від традиційних методів управління до віртуальних. Наведено трансформаційні практики виробництва та споживання для довгострокової стійкості та економічного благополуччя. Проілюстровано як цифрові платформи можуть переносити та адаптувати практики стійкості в різних економічних ландшафтах, особливо з розвинених країн. Доведена інтеграція економічних, соціальних, екологічних та управлінських міркувань як на національному, так і на міжнародному рівнях. Показано, що цифрові рішення виявляються потужними інструментами для вирішення екологічних проблем. Представлено, що цифрова трансформація також має вирішальне значення для сталого виробництва та споживання. Пояснено, що зацікавлені сторони дедалі більше стурбовані екологічними проблемами, такими як виснаження ресурсів, зміна клімату та відходи, що спонукає до трансформації практик виробництва та споживання для довгострокової стійкості та економічного благополуччя. Окреслено, що екологічна стійкість стала головним світовим пріоритетом через тривожні наслідки зміни клімату та екологічних катастроф для економіки та розвитку. показано, що для підприємств екологічна стійкість сприяє створенню позитивної репутації та зміцненню довіри зацікавлених сторін, що призводить до морального капіталу. Доведено, що реалізуючи запропоновані етапи дослідження для малих та середніх підприємств, які діють в режимі стартапів можна підвищити успішність їхнього функціонування та оцінити ефективність залучення цифрових технологій.