РИЗИК-ОРІЄНТОВАНЕ ПЛАНУВАННЯ ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ СИСТЕМИ КОМПЛАЄНС - Боберський, О.В. (Підприємництво і торгівля, 2025)
У статті розглядаються ключові аспекти розробки аудиторського плану, заснованого на ризик-орієнтованому підході, для систем комплаєнс вітчизняних підприємств. Сучасні підприємства функціонують в умовах високої невизначеності та постійно стикаються з ризиками, які можуть суттєво вплинути на їхню діяльність. Ігнорування таких ризиків у межах системи комплаєнс може призвести до фінансових втрат, порушень нормативних вимог, репутаційних збитків та інших негативних наслідків. Тому надзвичайно важливим завданням для підприємств є систематичний моніторинг як зовнішнього, так і внутрішнього середовища, а також аналіз потенційних загроз і їх впливу на систему комплаєнс. Внутрішній аудит відіграє ключову роль у цьому процесі, допомагаючи виявляти, оцінювати та зменшити ризики, а також сприяючи ухваленню ефективних управлінських рішень, які відповідають стратегічним цілям. У статті запропоновано структуру планування ризик-орієнтованого аудиту систем комплаєнс, яка складається з шести етапів: визначення цілей і меж системи комплаєнс, ідентифікація комплаєнс-ризиків, оцінювання цих ризиків, розробка аудиторського плану та його затвердження керівництвом підприємства. Завершальним етапом є проведення аудиту відповідно до затвердженого плану. На всіх етапах здійснюється систематичний моніторинг і регулярний перегляд, що дозволяє вносити необхідні корективи та оцінювати ефективність впровадження. Результати дослідження свідчать, що впровадження ризик-орієнтованого підходу до внутрішнього аудиту систем комплаєнс дає змогу підприємствам оптимізувати управлінські рішення, підвищуючи фінансову стабільність. Також підвищується ефективність аудиту завдяки зосередженні зусиль на найбільш ризикованих процесах та зменшується негативний вплив внутрішніх і зовнішніх ризиків на фінансові, операційні та стратегічні аспекти діяльності підприємства. Розроблений алгоритм ризик-орієнтованого аудиту системи комплаєнс сприяє інтеграції аудиторської діяльності в систему стратегічного управління компанією. Його впровадження підвищує прозорість контрольного процесу і підтримує прийняття обґрунтованих рішень щодо подальшого розвитку підприємства. Таким чином, ризик-орієнтований підхід є ефективним інструментом зниження загроз і підвищення фінансової та економічної стійкості підприємства.