РОЗВИТОК РЕГУЛЮВАННЯ ФІНАНСОВОГО ТРЕЙДИНГУ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Шолойко, А.С.; Хоу, П.А. (Підприємництво і торгівля, 2025)
Регулювання фінансового трейдингу в умовах глобалізації трансформується під впливом кризових явищ, впровадження новітніх технологій і диджиталізацією економіки, врахування ESG-принципів під час прийняття рішень, розкриття інформації, пов’язаної із кліматичними змінами тощо. З огляду на це важливим є розгляд змін у регулюванні в різні періоди задля визначення вектору подальшого розвитку. Відповідно метою даного дослідження є узагальнення етапів розвитку регулювання фінансового трейдингу в умовах глобалізації. Проведене дослідження дало змогу підсумувати, що надійні законодавчі положення та діяльність фінансових регуляторів є базовими для адаптації до нових викликів, таких як технологічний прогрес і транскордонний рух потоків капіталу, а також задля підтримки стабільності функціонування фінансового ринку, забезпечення захисту інтересів інвесторів та сприяння чесній торговій практиці. Було охарактеризовано шість етапів розвитку регулювання фінансового трейдингу в умовах глобалізації (І. Ранні фінансові ринки (XVII-XIX ст.); ІІ. Промислова революція та фінансові інновації (XIX – початок XX ст.); ІІІ. Післявоєнна фінансова експансія (1945-1970-ті рр.); ІV. Дерегуляція та фінансова лібералізація (1980-1990 рр.); V. Світова фінансова криза та регуляторні реформи (2007-2010 рр.); VІ. Розвиток регуляторних вимог і технологій торгівлі (після 2010 року і до нашого часу)). Особлива увага приділена розкриттю особливостей змін у регулюванні фінансового трейдингу протягом сучасного етапу, тобто після 2010-х років і до цього часу, що характеризується значним впливом на регулювання через реалізацію концепції відповідального інвестування, використання технологічних інновацій у фінансовій сфері та посилення вимог до кіберзахисту, а також появу вимог щодо розкриття фінансової інформації в умовах кліматичних змін. Активізація співпраці на міжнародному рівні у сфері гармонізації нормативних актів для пом’якшення системних ризиків і подолання викликів, пов’язаних із новими технологіями, є перспективними для розкриття у подальших дослідженнях.