ЗАЛЕЖНІСТЬ ОБСЯГІВ РЕАЛІЗОВАНОЇ ПРОДУКЦІЇ ВІД ЕФЕКТИВНОСТІ ТОВАРНОЇ ПОЛІТИКИ ПІДПРИЄМСТВ - Шуляр, Н. М.; Мазур, Ю. В. (Підприємництво і торгівля, 2025)
Ефективність товарної політики підприємства — це ступінь, у якій стратегії та дії, пов’язані з асортиментом продукції, її якістю, ціноутворенням, брендингом і просуванням, сприяють досягненню цілей підприємства, включаючи зростання обсягів продажу, підвищення конкурентоспроможності та задоволення потреб споживачів. Вона відображає, наскільки успішно компанія формує свою товарну пропозицію відповідно до потреб ринку, адаптується до змін попиту, технологічного прогресу та уподобань споживачів. До показників ефективності відносяться прибутковість і оборотність продукції, оновлення асортименту, рівень задоволеності клієнтів і здатність продукції утримуватись на ринку на різних етапах життєвого циклу. Ефективна товарна політика базується на аналізі ринкової ситуації, інноваціях, візуальній привабливості продукції, а також інтеграції з іншими елементами маркетингу, що забезпечує стабільний розвиток підприємства в умовах конкуренції. Обсяг реалізованої продукції та товарна політика підприємства тісно взаємопов’язані, оскільки здатність підприємства задовольняти попит, займати вигідну ринкову нішу та досягати високих показників продажу залежить від правильного формування, управління та оновлення товарного асортименту. У дослідженні розглянуто взаємозв’язок між ефективністю товарної політики підприємств та обсягами продажу. Розкрито сутність товарної політики як ключового елемента маркетингової стратегії, що визначає структуру, якість, асортимент та життєвий цикл продукції. Проаналізовано статистичні дані щодо діяльності українських підприємств у 2020–2023 роках з урахуванням обсягів продажу та структури асортименту. Встановлено, що оптимізація товарної політики сприяє зростанню обсягів продажу завдяки підвищенню споживчої цінності продукції та адаптації до потреб ринку. Показано важливість використання цифрових інструментів і врахування зворотного зв’язку від споживачів. Виокремлено основні напрями оптимізації товарної політики як інструмента підвищення конкурентоспроможності підприємства на внутрішньому ринку. Запропоновано практичні рекомендації щодо вдосконалення товарної політики з метою забезпечення стабільного зростання продажу та зміцнення ринкових позицій підприємств.