РОЛЬ СОЦІАЛЬНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА У ФОРМУВАННІ СТАЛОГО РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ - Завадських, Г. М.; Васильченко, О. О. (Підприємництво і торгівля, 2025)
У статті досліджено роль соціального підприємництва як інструменту регіонального розвитку України в умовах повномасштабної війни та післякризового відновлення. Дослідження аналізує виклики та потенціал соціального підприємництва в забезпеченні стійкості регіонів, акцентуючи на потребі його правового та інституційного визнання. Показано, що соціальні підприємства не лише створюють робочі місця для ветеранів, ВПО, людей з інвалідністю, а й сприяють соціальній інтеграції, підтримці вразливих груп та активізації місцевої економіки. Проаналізовано теоретичні підходи до визначення соціального підприємництва, охарактеризовано його структурні елементи, механізми реалізації та індикатори ефективності. Застосовано міждисциплінарний підхід, який включає аналіз наукових джерел, нормативної бази, практичних кейсів функціонування соціальних підприємств, а також елементи порівняльного аналізу та синтезу. Обґрунтовано роль соціального підприємництва як стратегії зміцнення локальної економіки в умовах війни, а також визначено його специфіку у регіональному вимірі з урахуванням актуального соціально-економічного контексту. Встановлено, що соціальні підприємства можуть ефективно виконувати функції, які традиційно належали державі, зокрема у сферах зайнятості, інтеграції вразливих груп, місцевого виробництва та надання соціальних послуг. Узагальнено сучасні виклики: безробіття, міграція, інфраструктурні втрати. Наведено приклади успішних ініціатив (WoodLuck, Urban Space 100, Beetroot Academy, Story Book), які демонструють соціальний та економічний ефект. Встановлено, що попри потенціал, розвиток соціального підприємництва стримують правова невизначеність, обмежене фінансування, брак освітніх програм і слабка інтеграція у стратегічне планування. Запропоновано рекомендації щодо нормативного визнання соціального підприємництва, створення державного фонду підтримки, його інтеграції в стратегії відновлення та посилення ролі на регіональному рівні. Зроблено висновок про ключове значення соціального підприємництва для зміцнення соціально-економічної стійкості українських громад.