КОРПОРАТИВНА КУЛЬТУРА ЯК ІНСТРУМЕНТ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ - Каламан, О. Б.; Харенко, Д. О. (Підприємництво і торгівля, 2025)
У статті розглянуто актуальні питання стратегічного управління та його взаємозв’язок із корпоративною культурою як ключовим фактором успіху сучасного підприємства індустрії гостинності. Автором наголошується, що ефективна реалізація стратегії розвитку має вирішальне значення, проте перетворення планів на практичні результати часто супроводжується значними труднощами. Дослідження підкреслює необхідність вивчення корпоративної культури, оскільки вона формує поведінку співробітників, процеси прийняття рішень та загальну ефективність діяльності, виступаючи центральним фактором впровадження стратегії. В роботі систематизовано теоретичні підходи до визначення стратегічного управління, яке розглядається як процес прийняття та реалізації рішень для досягнення цілей на основі оцінки зовнішніх та внутрішніх умов. Детально проаналізовано три основні етапи стратегічного управління на підприємствах індустрії гостинності: планування, реалізація та оцінювання. Зазначено, що просте дотримання цих етапів не гарантує конкурентної переваги, оскільки стратегії часто зазнають невдачі через непередбачені зовнішні фактори або когнітивні упередження осіб, що приймають рішення. Особливу увагу приділено проблемам етапу реалізації, де часто виникає опір персоналу та організаційна неефективність через відсутність чіткого розподілу відповідальності. Значну частину статті присвячено аналізу феномену корпоративної культури, яка визначається як система спільних цінностей, переконань, норм та поведінки, що формують унікальну ідентичність підприємства індустрії гостинності. Також згадано класифікацію культур на кланову, ієрархічну, адхократичну та ринкову. Висвітлено, що абсолютна сумісність між стратегічним та культурним шляхом полягає в корпоративній узгодженості. Корпоративна культура розглядається як невидима основа, що керує підприємством індустрії гостинності та відіграє важливу роль в ефективному впровадженні стратегії. Доведено, що культура повинна узгоджуватися зі стратегією, щоб зменшити опір змінам та підвищити відданість персоналу. Стверджується, що у сучасному конкурентному середовищі жодне підприємство індустрії гостинності не може виконати свою стратегію без культивування сприятливої культури, яка впливає на те, як лідер висловлює бачення та отримує підтримку.