АІ-ПІДТРИМКА МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА В2В РИНКУ - Балук, Н. Р.; Бук, Л. М.; Вовчанська, О. М.; Тригуб, І. Б. (Підприємництво і торгівля, 2025)
У статті здійснено всебічне дослідження можливостей застосування технологій штучного інтелекту (АІ) у маркетинговій діяльності компаній, що функціонують на ринку B2B. Авторський підхід ґрунтується на комплексному аналізі стратегічних, аналітичних, комунікаційних і операційних функцій маркетингу, у межах яких АІ виконує роль інструмента оптимізації, автоматизації та гіперперсоналізації бізнес-процесів. Наукова новизна статті полягає в розробці шестиетапного фреймворку лідогенерації з АІ-підтримкою, який базується на принципах PDCA-циклу, підходах Account-Based Marketing (ABM) та Customer Journey Mapping (CJM). У фреймворку запропоновано логічно взаємопов’язану послідовність етапів: (1) внутрішній аналіз і планування, (2) зовнішні маркетингові дослідження, (3) сегментація лідів, (4) розробка контенту й формування персоналізованих комунікацій, (5) побудова взаємозв’язків із потенційними клієнтами, (6) оптимізація та звітність. Для кожного етапу наведено інструменти АІ, що забезпечують автоматизовану обробку даних, генерацію інсайтів, класифікацію лідів, гіперперсоналізацію контенту та автоматизацію взаємодії через цифрові канали. У роботі запропоновано концептуальну модель АІ-підтримки маркетингової діяльності на В2В ринку, де показано роль АІ як ядра, що забезпечує обробку даних, алгоритмічну адаптацію та оркестрацію маркетингових функцій. Підкреслено, що маркетингова екосистема нового покоління має бути саморегульованою, циклічною та чутливою до змін зовнішнього середовища, а використання АІ забезпечує можливість її постійного вдосконалення через гнучку інтеграцію зворотного зв’язку та даних ефективності. У статті наголошено, що, незважаючи на високу ефективність алгоритмів машинного навчання в автоматизації процесів аналізу, сегментації, генерації контенту та комунікації, вони не здатні замінити експертні знання спеціалістів галузі (SME). У статті доведено, що роль SME в епоху домінування АІ не зменшується, а трансформується: від інформативного ресурсу – до функції стратегічного валідатора, архітектора довіри та джерела унікальної експертизи. Впровадження шестиетапного АІ-підтримуваного фреймворку дозволяє перетворити маркетингову діяльність у сегменті В2В на керовану, прогнозовану та алгоритмічно узгоджену систему, що здатна до самостійної адаптації. Водночас виділено перспективні напрями подальших досліджень, серед яких – верифікація прогностичної потужності АІ-інструментів, оцінка ефективності A/B-тестування у контексті алгоритмічних змінних, а також аналіз впливу АІ на довгострокові моделі клієнтської поведінки на В2В ринку.