ІНТЕГРАЦІЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ У РОЗВИТОК МАРКЕТИНГОВОГО КОМПЛЕКСУ: ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ НА ВИРОБНИЧІ Й СЕРВІСНІ ПІДПРИЄМСТВА - Бужимська, К. О. (Підприємництво і торгівля, 2025)
Стаття присвячена дослідженню особливостей інтеграції цифрових технологій у розвиток маркетингового комплексу підприємств виробничої та сервісної сфер. Розглядається специфіка впровадження цифрових рішень у різних секторах, де виробничі підприємства орієнтуються на оптимізацію операцій та логістики, а сервісні на підвищення якості клієнтського досвіду та персоналізацію послуг. Сучасний комплекс маркетингу (маркетинг-мікс) представлено, як системно організовану сукупність інструментів і дій, за допомогою яких підприємство формує, просуває та доставляє споживачам свою ціннісну пропозицію (товар чи послугу). Встановлено, що цифрові технології не лише змінюють формат реалізації кожного з елементів, а й перетворюють маркетингову діяльність на динамічну систему зворотного зв’язку, в якій клієнт стає активним учасником процесу створення цінності. Обгрунтовано необхідність адаптації маркетингових стратегій відповідно до галузевих особливостей та сучасних викликів цифрової економіки. Представлено напрями інтеграції цифрових технологій у розвиток маркетингового комплексу підприємства. Доведено, що впровадження інноваційних рішень, таких як штучний інтелект, аналітика великих даних, CRM-системи, чат-боти, IoT та цифрова візуалізація, дозволяє не лише підвищити ефективність маркетингової діяльності, а й забезпечити персоналізований підхід до клієнта, скорочення витрат та прискорення бізнес-процесів. Окремо виділено напрямки впливу цифрових інструментів на формування елементів маркетинг-міксу, а також специфіку їх використання у виробничих і сервісних підприємствах. Визначено ключові переваги цифрової трансформації шляхом підвищення гнучкості, ефективності і конкурентоспроможності бізнесу. У статті наголошується на важливості комплексного підходу та постійного моніторингу для успішного впровадження цифрових технологій у розвиток маркетингового комплексу. Окреслено перспективи подальших досліджень, зокрема щодо впливу цифровізації на поведінку споживачів та інтеграцію новітніх технологій із традиційними маркетинговими практиками.