ІМІТАЦІЙНІ СЦЕНАРІЇ МОНЕТАРНОЇ ТРАНСМІСІЇ У ПЕРІОД КРИЗ В УКРАЇНІ - Дудко, Д. В. (Підприємництво і торгівля, 2025)
Статтю присвячено розробці імітаційних сценаріїв монетарної трансмісії у період криз в Україні. На підставі досліджень удосконалено методичний підхід до прогнозування наслідків трансмісії процентних ставок в Україні на основі імітаційної моделі, побудований як сценарно-режимна система, що інтегрує результати векторної корекційної моделі та каузальної нейронної мережі у єдиний контур прийняття рішень НБУ. В результаті запропонована імітаційна модель дозволяє оцінювати альтернативні сценарії монетарної політики в умовах шоку, аналізувати фазову мінливість трансмісійного механізму, поєднувати довгострокову стабілізаційну роль процентної політики. Результати сценарного моделювання монетарної політики України у період структурного шоку та адаптації до кризи підтверджують трансформацію класичної парадигми центрального банкінгу: в умовах структурних та воєнних шоків ефективність монетарного регулювання визначається не жорсткістю процентної ставки, а здатністю центрального банку формувати стабільні очікування, підтримувати функціонування кредитного каналу та забезпечувати передбачувану валютну політику.