ОЦІНКА СТАНУ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ УКРАЇНСЬКИХ БАНКІВ - Кретов, Д. Ю. (Підприємництво і торгівля, 2025)
В останні роки цифрові технології стали важливою складовою життя практично всіх економічних суб’єктів. Під впливом процесу цифровізації відбулися значні зміни у банківській системі України. Перед банками відкриваються нові можливості у підвищенні якості клієнтського обслуговування, оптимізації внутрішніх процесів шляхом розробки та впровадження цифрових технологій. Комерційні банки займають лідируючі позиції у сфері цифровізації, тому є орієнтирами для інших галузей. Для досягнення високих конкурентних позицій банкам України необхідно проаналізувати та адаптувати в свою діяльність передовий досвід банків, які займають лідируючі позиції. Ціллю статті є авторська розробка Індексу цифрової трансформації банківського обслуговування. Індекс дозволяє оцінити, наскільки успішно банки переходять на цифрові платформи, аналізувати прогрес, виявляти сфери, що потребують державної підтримки, та ухвалювати відповідні рішення. Він охоплює різні аспекти цифрових банківських послуг, зокрема розвиток онлайн-банкінгу (необанків), мобільних додатків, автоматизацію процесів та інші цифрові інструменти, які дозволяють надавати послуги виключно через Інтернет без фізичних відділень. Для визначення ІЦТ обрано 5 банків з приватним українським капіталом, що зареєстровані в різних регіонах України: Акціонерний банк «Південний», АТ «ВСТ БАНК», ПАТ «МТБ БАНК», АТ АКБ «Львів», АТ «Полтава-банк». За результатами проведеного дослідження визначено найбільш цифровізований банк щодо обслуговування клієнтів - АБ «Південний» та найменш цифровізований банк – АТ «Полтава-банк». В висновках підкреслено, що першорядним завданням більшості великих українських банків є розробка передових рішень для дистанційного обслуговування клієнтів, а також персоналізація банківських продуктів та послуг. В цілому перед банківською системою України стоїть завдання у створенні єдиного інформаційного простору з використанням соціальних мереж, месенджерів, чатів на сайтах та в мобільних додатках, що дозволить заощадити час клієнтів при отриманні необхідної інформації про продукти, послуги та офіси банків.