ІНСТРУМЕНТИ ВІДНОВЛЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ГАЛУЗЕВИХ СЕКТОРІВ - Лупак, Р. Л.; Савка, Є. В. (Підприємництво і торгівля, 2025)
Сформованість ресурсного забезпечення та стійкість до ризиків і загроз є різними, зокрема серед галузевих секторів, що зумовлює нерівномірність їх інвестиційної привабливості та спроможності забезпечувати належний рівень економічної безпеки. У статті обґрунтовано важливість впровадження комплексного підходу до управління процесами відновлення інвестиційної привабливості та забезпечення економічної безпеки галузевих секторів. Аналіз наукових джерел дозволяє стверджувати, що відновлення інвестиційної привабливості в контексті забезпечення економічної безпеки галузевих секторів передбачає системне поєднання державної підтримки, інституційної стабільності, фінансової стійкості, секторальної модернізації та ін. Визначено групи інструментів (фінансові, економічні, інтелектуально-трудові, інституційно-регуляторні, інноваційно-технологічні, інфраструктурні) відновлення інвестиційної привабливості та забезпечення економічної безпеки галузевих секторів. Обґрунтовано важливість процесів ресурсного забезпечення, проведення системних змін та реформування, налагодження підтримки та посилення стійкості галузей до викликів і шоків. Представлено поетапну логіку переходу від залучення ресурсів до структурних реформ і підвищення резилієнтності галузевих секторів, що дозволяє комплексно поєднати інвестиційне відновлення із забезпеченням економічної безпеки. Запропонований комплекс антикризових інструментів на страховому ринку та в роздрібній торгівлі формує взаємопов’язану систему засобів та заходів, яка зміцнює економічну безпеку та сприяє підвищенню інвестиційної привабливості галузевих секторів. Проведено порівняння інструментів відновлення інвестиційної привабливості у страхуванні та роздрібній торгівлі через призму їхнього внеску в економічну безпеку. Основний акцент зроблено на необхідність впровадження практики антикризового менеджменту як невід’ємного елементу стратегічного управління розвитком галузевих секторів, що забезпечує своєчасне реагування та мінімізацію ризиків і загроз, підтримання стабільного функціонування в умовах невизначеності.