ПЕРСПЕКТИВИ ТА ПРОБЛЕМИ ЗАПРОВАДЖЕННЯ ДУАЛЬНОЇ ФОРМИ ОСВІТИ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Медвідь, Л. Г.; Медвідь, А. Б. (Підприємництво і торгівля, 2025)
У статті досліджено теоретико-методичні та практичні аспекти запровадження дуальної форми здобуття вищої освіти в Україні в умовах трансформації соціально-економічного середовища, цифровізації бізнес-процесів та зростання вимог ринку праці до якості підготовки фахівців. Обґрунтовано актуальність дуальної освіти як ефективного механізму поєднання теоретичної підготовки здобувачів вищої освіти з практичною діяльністю на підприємствах, в установах та організаціях різних форм власності. Проаналізовано чинну нормативно-правову базу, що регламентує впровадження дуальної форми здобуття вищої освіти, зокрема Закон України “Про вищу освіту”, Концепцію підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти та відповідні нормативні акти Міністерства освіти і науки України. Узагальнено наукові підходи вітчизняних дослідників щодо переваг, ризиків та проблем реалізації дуальної освіти у закладах вищої освіти. У статті визначено основні тенденції ринку праці, що зумовлюють необхідність упровадження дуальної освіти, зокрема дефіцит практичних навичок у випускників, прискорений технологічний розвиток та потребу в гнучкості й адаптивності фахівців. Запропоновано систему методів дослідження ринку праці з метою обґрунтування доцільності впровадження дуальної форми навчання у закладах вищої освіти. Особливу увагу приділено формуванню професійних (hard skills) і м’яких (soft skills) компетентностей здобувачів вищої освіти в умовах практичного навчання на робочому місці. Проаналізовано зарубіжний досвід реалізації дуальної освіти та окреслено основні шляхи її впровадження в Україні, зокрема розвиток партнерства з роботодавцями, адаптацію освітніх програм, удосконалення методичного й кадрового забезпечення, систему оцінювання результатів навчання та цифровізацію освітнього процесу. Окрему увагу приділено особливостям реалізації дуальної форми освіти у підготовці правників.