ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ В АНІМАЦІЙНИХ ПРОГРАМАХ: ВИКОРИСТАННЯ ВІРТУАЛЬНОЇ ТА ДОПОВНЕНОЇ РЕАЛЬНОСТІ В ІНДУСТРІЇ ТУРИЗМУ ТА ГОСТИННОСТІ - Миронов, Ю. Б.; Мурзаєва, Є. Т. (Підприємництво і торгівля, 2025)
У статті досліджуються інноваційні підходи щодо створення та реалізації анімаційних програм у сфері туризму та гостинності з використанням технологій віртуальної (VR) та доповненої (AR) реальності. На сьогодні цифрові технології стрімко розвиваються, тому індустрія туризму потребує нових рішень, які будуть здатні задовольнити вимоги споживачів до якості сервісу, інтерактивності й унікальності туристичного продукту. VR та AR – це інструменти, які не лише розширюють можливості анімаційних програм, але й за допомогою яких турист може зануритися в особливий культурний і емоційний контекст. Особливу увагу приділено аналізу потенціалу використання VR та AR у різних сегментах туристичної індустрії: готельно-ресторанному бізнесі, музейній, екскурсійній, виставковій діяльності, тематичних парках, тощо. Застосування цих технологій довело свою ефективність у формуванні персоналізованого досвіду, підвищенні лояльності клієнтів та відкритті нових шляхів для просування туристичних дестинацій. Віртуальна реальність (VR) забезпечує повне занурення у штучне середовище, тоді як доповнена реальність (AR) пропонує інтерактивну взаємодію з реальними об’єктами. Це дозволяє демонструвати туристичні об’єкти та пам’ятки незалежно від їхнього фізичного розташування. У статті наведено приклади впровадження віртуальної та доповненої реальності як інструментів підвищення конкурентоспроможності підприємств туристичної галузі. Поєднання інноваційних технологій із традиційними формами анімаційної діяльності забезпечує розвиток креативних підходів до обслуговування туристів і сприяє зростанню привабливості туристичних послуг. Отримані результати свідчать, що впровадження таких інструментів, як віртуальна та доповнена реальність, є перспективним напрямом, що формує нові тренди у сфері гостинності та відкриває додаткові можливості для модернізації туристичного продукту на глобальному ринку. Зрештою, інтеграція цих технологій трансформує роль туристичного аніматора, перетворюючи його з організатора дозвілля на дизайнера інтерактивних віртуальних та гібридних туристичних досвідів.