ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ПОЛОЖЕННЯ ПОБУДОВИ АРХІТЕКТОНІКИ СИСТЕМИ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМНИЦТВА В ТРАНСФОРМАЦІЙНІЙ ЕКОНОМІЦІ - Семак, Б. Б.; Линда, І. С. (Підприємництво і торгівля, 2025)
У статті розглядаються теоретичні та методологічні основи побудови архітектоніки системи фінансово-економічної безпеки підприємництва в контексті трансформаційної економіки. Обґрунтовано, що сучасне економічне середовище, яке характеризується інституційною нестабільністю, асиметрією регуляторних змін, швидким розширенням цифрових фінансових відносин та посиленням нелінійних та системних ризиків, вимагає фундаментального переосмислення традиційних концепцій та механізмів безпеки бізнесу. У дослідженні підкреслюється необхідність розробки нової архітектурної парадигми фінансово-економічної безпеки, що базується на принципах інтеграції, багаторівневої конфігурації, проактивності, адаптивності, превентивного моніторингу та підприємницької стійкості як системної властивості. Стверджується, що ефективна фінансово-економічна безпека повинна поєднувати стратегічне управління ризиками, реагування на кризи, аналітичне прогнозування, цифровий моніторинг бізнес-процесів та надійні інструменти кібербезпеки в рамках єдиної структурної та функціональної бази, що забезпечує координацію захисних заходів на операційному, тактичному та стратегічному рівнях. У статті запропоновано методологічні підходи до структурного моделювання архітектоніки фінансово-економічної безпеки, що враховують багатовекторний вплив трансформаційних змін у ринковій інфраструктурі, нерівномірну еволюцію інституцій, геополітичну турбулентність та вплив цифрових платформ і технологій штучного інтелекту на конфігурацію фінансових потоків та економічних взаємодій. Особлива увага приділяється ролі цифрової трансформації та її подвійній природі, яка одночасно слугує джерелом нових можливостей для конкурентного зростання та генератором безпрецедентних загроз, які важко виявити та нейтралізувати за допомогою класичних аналітичних методів. Зроблено висновок, що формування оновленої архітектоніки безпеки має дозволити підприємствам заздалегідь прогнозувати загрози, мінімізувати наслідки шоків, зберігати ресурсну стабільність та оперативно відновлювати функціональність, що є критично важливим для підтримки довгострокового розвитку та посилення конкурентоспроможності підприємництва в умовах структурних змін та глобальних викликів. Перспективи подальших досліджень включають емпіричну валідацію запропонованих теоретичних та методологічних положень, а також розробку механізмів забезпечення їх нормативної, організаційної та технологічної реалізації на рівні реальної бізнес-практики.