РОЛЬ СОЦІАЛЬНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В МІСЦЕВОМУ РОЗВИТКУ НА ПРИКЛАДІ КООПЕРАТИВНИХ БАНКІВ У ПОЛЬЩІ – ОГЛЯД - ТомчикKaміла (Підприємництво і торгівля, 2025)
Кооперативні банки в Польщі відіграють значну роль — не лише як фінансові установи, але й як суб’єкти, що сприяють місцевому розвитку, розширюють доступ до фінансових послуг та сприяють соціально-економічній активності в малих містах. У цій статті розглядається роль соціального підприємництва в діяльності кооперативних банків у Польщі та його значення для місцевого розвитку. Метою цієї статті є аналіз ролі соціального підприємництва в контексті діяльності кооперативних банків та визначення його впливу на місцевий розвиток. Завдяки своєму місцевому корінню, демократичному управлінню та соціальній місії, кооперативні банки підтримують мікропідприємництво, сільське господарство, фінансову освіту та борються з фінансовою ізоляцією, демонструючи водночас високу стійкість до економічних криз. Стабільна правова база та тісні зв’язки з місцевими громадами посилюють їхню роль як інституцій, що стабілізують регіональні фінансові ринки. У статті цей досвід коротко застосовується до ситуації в Україні, де слаборозвинений кооперативний сектор підкреслює важливість польської моделі як потенційного орієнтиру. Порівняння із ситуацією в Україні підкреслює важливість стабільних інституцій, нагляду та соціальної довіри для сталого розвитку кооперативного сектору. Польща є зрілою та стійкою моделлю, яка пережила послідовні кризи та продовжує служити «якірною інституцією» для місцевого розвитку. Україна ж стикається з викликом майже з нуля – відновлення сектору, що вимагає як правових реформ, так і реконструкції соціального капіталу. У цьому контексті польський досвід може стати цінним орієнтиром для розробки майбутніх інституційних рішень.